fbpx

Az ipari paradicsom jól viselte az idei évet

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 09.

A júliusi hőség és bagolylepkék már nem sok kárt tudtak okozni az ipari paradicsomban, nagyjából a májusi becsléseknek megfelelő termést takaríthatják be a legnagyobb paradicsomtermelő nemzetek Európában.

ipari paradicsom
Az augusztus a paradicsom-feldolgozás hónapja (forrás: aghires.com)

Az ipariparadicsom-termelők és feldolgozók világtanácsa, a World Processing Tomato Council (WPTC) legfrissebb, Európára vonatkozó jelentése július 26-án jelent meg, de nem sokban különbözik a májusi becsléstől. A csapadékos időjárás hatásai májusban már láthatóak voltak, az azóta berobbant hőhullám és a gyapottok-bagolylepke kártétele pedig már nem tudott komoly terméskiesést okozni a legkésőbb augusztusban lekerülő állományokban.

A legnagyobbak

Észak-Olaszországban a korai fajták betakarítása zajlik. A túl sok csapadék csökkentett a gömbparadicsom mennyiségét. Dél-Olaszországban a legtöbb gyár már működik, döntően a gömbparadicsomot fogadják, ezt követi a hengeres fajták feldolgozása. A tavalyihoz hasonló, 5,5-5,6 millió tonnás termésre van kilátás.

Spanyolországban a júniusi és július eleji hűvösebb időjárást 42-43°C-os hőség váltotta fel, hirtelen értek meg a paradicsomok. A legtöbb gyár augusztus elején indította el a működését. Erős a kártevőnyomás, és a kései érésű állományokban a hőség is csökkenti a termést: elrúgják virágaikat a növények. A várt termés ezzel együtt még mindig 2,8 millió tonna.

Törökországra is tartják az elemzők a 2,7 millió tonnás előrejelzést. A növények továbbra is jó állapotban vannak, kártevőkről vagy betegségekről nem érkezett jelzés. A gyárak teljes kapacitással dolgoznak.

Portugáliában sokáig kedvező időjárási viszonyok uralkodtak, de a közelmúltban a hőmérséklet itt is 41-42 °C-ra emelkedett, ami virágvesztést okozhat a késői érésű állományokban. Már az összes gyár működik. Mintegy 1,5 millió tonnás termést remélnek.

Egymillió tonna alatt

Görögországban már be is fejeződött a paradicsom beszállítása. A hőség ellenére a korábban becsült, 500 ezer tonna körüli termést takarították be. Franciaországban július vége felé kezdték meg az ipari paradicsom beszállítását a gyárakba. A szezon eleji esőzések növelték a fehérpenész fertőzési nyomását, ennek ellenére a hozamok ígéretesnek tűnnek. A kései érésű állományokban azonban még károkat okozhatnak a bagolylepkék, különösen a gyapottok-bagolylepke hernyója. A teljes termést 170–180 ezer tonnára becsülik.