fbpx

Kazahsztán már a legnagyobbakkal versenyez a búzapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 07.

Nagyon szerény termésátlagok mellett is lehet sok búzát termelni, csak hely kell hozzá – ez ismerős képlet Oroszországból. Kazahsztán már a világ hetedik legnagyobb búzaexportőre.

kazah búza
Bő egytonnás hozamokkal is boldogulnak a világpiacon (forrás: UNDP)

Szerény hozamokkal is megy

Száraz és szélsőséges kontinentális klíma jellemzi Kazahsztánt, az ország nagy része kősivatag vagy gyér sztyeppe. Idén 1,33 t/ha-os búzatermést arattak, ami 24%-kal jobb volt, mint az ötéves átlag. Egy nyugati termelő szemében ez sajnálatra méltó eredmény, csakhogy egy hatalmas országról beszélünk, ahol a 20 millió tonnás termelés kétszeresen haladja meg a belső igényeket.

„A kormány rendszeresen mérlegeli a költségvetési bevételek növelésének módjait, elemzi a gabonákra kivethető exportvám lehetőségét is, de ez egyelőre nem tűnik szükségesnek” – nyilvánította ki közösségi oldalán Szerik Zsuminagarin kazah miniszterelnök-helyettes. Ennek oka, hogy Kazahsztán idén a tavalyinál nagyobb búzatermésre számít, miközben még az ó termésből is ott van 3-4 millió tonna a raktárakban. Ezt mihamarabb el kellene adni.

kazah búzatermő terület
Forrás: USDA

Kevés búzát igényel a belpiac

Kazahsztán évente mintegy 19-21 millió tonna gabonát termel, ennek a belpiac csak a felét használja fel, a többi exportálható. A kormánynak érdeke ösztönözni az exportot és megtartani az ázsiai piacokat, ehhez pedig versenyképesnek kell maradniuk az orosz búzával és az ukrán kukoricával szemben. Ha szűkül a külpiac, akkor csökkennek a belpiaci árak, és romlik a gazdák vetési kedve, ami pedig kisebb exportárualaphoz vezet. Ezt az ördögi kört lehetőleg el akarják kerülni.

Kazahsztán 3 évvel ezelőtt 5,8 millió tonna körüli mennyiségben exportált búzát. A 2022. évi aratás után már 8 millió tonna búzát szállított a külpiacra, a tavalyi termésből pedig 9 millió tonna jutott el külföldre. Legfontosabb vásárlója Üzbegisztán, ezt nagy lemaradással Tádzsikisztán és Afganisztán követi. Idén 15-16 millió tonnás búzatermésük van, miközben a belső fogyasztás 7 millió tonna. Mivel tartalékaik is vannak, minden esélyük megvan a 10 millió tonnás exportteljesítményre.

A legnagyobbak között

Hogy el tudjuk helyezni ezt a mennyiséget: Ukrajna az idei termésből 12-13 millió tonna búza kivitelére lesz képes. Kazahsztán közvetlenül mögötte a világ 7. legnagyobb búzaexportőre. Az első 5 exportőr a globális sorrendben: Oroszország, EU, Kanada, Ausztrália és az USA.

Kazahsztánra érdemes figyelni, mert 2022-ben kiderült, hogy adott piaci helyzetben egészen az olasz piacig eljut a búzájával. Idén a korábbi becslések szerint akár félmillió tonna kazah áru is érkezhet Olaszországba.