fbpx

Még több lesz a kazah búza, jut belőle az olasz vevőknek

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 15.

Ha az eddigi exportaktivitásból indulunk ki, Olaszország egymaga legalább félmillió tonnát vásárolhat a kazah búzából, főként, ha végre a minősége is jó lesz. A kazah árpára leginkább Kína a vevő.

búza kézben
Elég baj az nekünk, ha az olaszok Kazahsztánból rendelik a tésztának valót (forrás: sovross.ru)

Búzatermés: +12%

Tavaly rossz minőségű volt a kazah búza, de idén sokkal jobbak a kilátások. Ugyanakkor benne van a pakliban, hogy a vetőmagként felhasznált tételek is gyenge minőségűek voltak ősszel, ami alacsonyabb hozamokhoz vezethet. Az időjárás egyelőre kedvezőbb a múlt évinél, ezért a teljes termést 12%-kal nagyobbnak becsülik most, azaz 12,53 millió tonna lehet. Exportra nagyjából 9 millió tonna búza juthat el belőle, különösen, ha a minősége is jobb lesz a tavalyinál. A legfontosabb vásárlókról lásd cikkünket: Olaszország Kínával versenyez a kazah búzaért.

Árpatermés: +16%

Az idei árpatermés 16%-kal haladhatja meg a tavalyit Kazahsztánban, elérheti a 3,25 millió tonnát. A termelés bővülése elsősorban a hozamok 18%-os javulásának tudható be, ami helyi viszonylatban hektáronként 1,3 tonnát jelent. A nagy területnek köszönhető bőséges a mennyiség, ami a betakarítás után 1,5 millió tonna árpa exportjára adhat majd lehetőséget, ami 15 százalékkal lenne több a futó értékesítési szezonénál. A kazah kivitel elsőszámú célpontja Kína, ahová eddig bő félmillió tonna árpát szállítottak ki.