Jobb későn, mint soha: metszés végére jött meg a száraz hideg

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 11.

Az almáskertekben javában már a vége felé járnak a metszési munkák. Február közepére végre megérkezett a tél is.

 

metszes

Fagyott felszínen lehet befejezni a metszést (Forrás: Himalayan Farming)

 

Az utolsó pillanatban jött a száraz hideg

A növényvédelmi munkákat nem lehet a télre bízni, de azért nem mindegy, hogy mekkora kártevőnyomással kell felvenni a harcot. A szakmabeliek tapasztalata szerint egy lassú felmelegedéssel annak az esélye is csökken, hogy tavasszal egy tavalyihoz hasonló kemény fagyot kapunk. (Lásd az almatermesztői várakozásokat hamarosan megjelenő cikkünkben a Mezőhír márciusi számában, majd itt is.) Az idei telet eddig jellemző rövid hideg periódusokat követő hosszabb enyhe időszakok után a következő tíz napban tartósan hidegre és szárazra fordul időjárásunk, ami növényvédelmi szempontból kimondottan jól jön, összegez az Országos Meteorológiai Szolgálat is. Végre számottevő ritkulás állhat be a kártevők és kórokozók állományaiban.

Belvíz, telített csatornák

Az elmúlt egy hétben csapadékos, az évszakhoz képest kimondottan meleg idő jellemezte időjárásunkat. Napközben csütörtökön 12-17 fokig melegedett a levegő. A meleg idő a déli országrészben egy héten át kitartott 10 fok fölötti maximum hőmérsékletekkel, előbújt a hóvirág is. A februárban eddig lehullott csapadék mennyisége országszerte jelentősen meghaladja a sokéves átlagot. Pedig nem hiányzott már a talajokba a nedvesség. A felső egyméteres réteg már év eleje óta telített állapotban van, és a belvízzel elöntött területek nagysága azóta csak növekedett. A belvíz elsősorban az ország keleti részén okoz gondokat, az Alföldön többfelé már másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. (Lásd cikkünket a témában: A mezőgazdasági területek belvízelhárításának műszaki eszközei.)

 

traktornyomokban víz

Nógrád megyében a traktornyomokban patakokká szélesedett a lefolyó víz (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek. Az Alföldön és északkeleten a belvíz jelenthet problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. Eddig a meleg periódus nem volt olyan hosszú, hogy gondokat okozott volna, a most beköszöntő hideg pedig kimondottan jól jön a belvízborítás szempontjából. A gyümölcsfák az eddigi enyhe idő ellenére is még téli nyugalmi időszakukat élik, így nem okoz problémát számukra az erős lehűlés. Növényvédelmi szempontból is jót tesz a tartósabban beálló téli idő, mert eddig a rövid fagyos időszakokban nem ritkult számottevően a kórokozók és a kártevők állománya.

 

A tél leghidegebb napjai jönnek

A folytatásban fagyos, téli időre van kilátás, az idei tél leghidegebb napjai jönnek. Ugyanakkor sok lesz a napsütés, és számottevő csapadék nem várható. A viharos szél péntektől mérséklődik, bár a következő egy hétben is gyakran élénk, helyenként erős marad a jellemzően északias légmozgás. Éjszakánként többnyire -8 – -15 fokig hűl le a levegő. Pénteken és szombaton napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, a sok napsütés ellenére is mindössze, -8 – -1 fokig melegszik a levegő. Vasárnaptól pár fokkal enyhül a hideg, és az északkeleti tájak kivételével sokfelé kissé fagypont fölé kúszik a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Számottevő enyhülés azonban még a jövő hét második felében sem valószínű.

Összeállította: Gönczi Krisztina