fbpx

Tavaly ilyenkor dupla ennyibe került a krumpli

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 23.

Rossz előjelekkel indult az idei burgonyaszezon, de a betakarítással viszonylag gyorsan normalizálódtak az árak, azaz visszatértünk a 2020 és 2022 közötti szintre. Tavaly ilyenkor éppen dupla ennyibe került a burgonya.

újkrumpli
Hollandiában az extrém időjárás miatt magas szintről indult a krumpli ára
(forrás: deltapotatoes.nl)

Északnyugat-Európa: júliustól javultak az időjárási kilátások

Hollandiában és Belgiumban az év első fele extrém csapadékos volt, ezért késtek a burgonyaültetéssel, és a vizes földeken a fitoftóra fertőzési nyomása is magas volt. A várható hozamok területenként erősen ingadoznak, és továbbra is bizonytalan a burgonyaszezon kimenetele. Svájc ugyanebben a csónakban evez, a termés ötöde már biztosan eladhatatlan.

Itt írtunk róla, hogy nyár elején a svéd burgonyatermelőknek kellett kisegíteniük az északnyugat-európai országokat a krumplihiányban. A túlzott export viszont a belföldi árakat lökte soha nem látott csúcsra. Spanyolországban szintén rekordmagas árak vannak, egészen más okból: túl későn érkeztek az esők, emiatt a sevillai termés 30%-kal csökkent.

A korai burgonyát végül megfelelő mennyiségben takarították be Hollandiában július közepén, de olyan magas áron, ami elfogadhatatlannak bizonyult az exportpiacokon. A szezon zárásához közeledve egyre olcsóbb és olcsóbb burgonyára lehet majd számítani ebből az irányból is, és javulni fog a holland krumpli versenyképessége.

Egyelőre jobb a termés, mint tavaly

A szezon elején Németországból is esőkről és áradásokról lehetett hallani, de végül itt is elegendő korai krumpli termett, főként a viszonylag szerény kereslet tükrében. Az árak egy kissé még mindig magasnak mondhatók. Olaszországban július elején kezdődött a krumpli felszedése Emilia Romagna tartományban. A térséget az utóbbi években gyakran érték természeti csapások, de idén a terméshozamok visszaálltak a normális szintre, hektáronként 58–60 tonna burgonya kerül a raktárakba. A drótféreg-fertőzöttség viszonylag alacsony, de az áru tárolhatósága rosszabb az átlagosnál.

Ausztriában zajlik a korai fajták betakarítása. Többnyire az átlagostól a jóig terjed a termés minősítése. A nagy kínálat miatt a termelői árak enyhe nyomás alatt vannak. Jelenleg 30–35 euró (cc. 125 Ft/kg) körül mozog egy mázsa újkrumpli termelői ára.

Magyarországon a Budapesti Nagybanin 200–300 forintot kell fizetni a hazai burgonyáért, ez megfelel az osztrák árszintnek. A boltok csekély haszonkulccsal adják tovább ezt a viszonylag jól tárolható zöldséget: 260 és 360 Ft/kg között már találunk burgonyát a szupermarketekben. 2020 és 2022 júliusában hasonló árakkal találkozhattunk, tavaly azonban 533 forintba került a krumpli, azaz megduplázódott az ára, és az év hátralévő részét is extrém árszint jellemezte. (Lásd: Karácsonyra a tűréshatárig érhet a burgonya és a hagyma ára.)