fbpx

Szeptemberben nyílik a várt kertészeti pályázat

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 03.

A vitaanyag szerint júliusra ígért, 50 milliárdos forráskereű pályázat végül szeptemberben nyílik meg. A végleges szöveg szerint pályázónként legfeljebb 5 milliárd forint támogatást lehet igényelni növényházak, tárolók építésére, manipulációs eszközök beszerzésére, valamint energetikai fejlesztésekre.

orchidea üvegház
A dombóvári példa unikális, pedig a mezőgazdaság-biogázüzem-virágkertészet körforgásos anyaghasznosítása talán kisebb léptékben is megvalósítható lenne (forrás: dbdorchidea.hu)

Építés, energetikai korszerűsítés

Az 1. célterületre 30 milliárd forint keretösszeg jut, amit növényházak építésére és korszerűsítésére lehet fordítani. Ehhez kapcsolódóan hűtőházak, tárolók kialakítására és manipulációs berendezések beszerzésére is sor kerülhet.

A 2. célterületre 20 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amit a meglévő létesítmények zöldenergiával való ellátására és energiahatékonyságának javítására lehet fordítani. Előbbi esetében nem léphetjük át a telephely energiaigényét. Biogázerőmű építésekor szigorú előírások vonatkoznak a működését biztosító inputanyagokra, és elvárás, hogy a keletkező hulladékhő negyedét az üzemen belül hasznosítsák (célszerűen melegház fűtésére). Ha az energiafelhasználás hatékonyságának növelése a cél, akkor azt egy legalább 10%-os fogyasztáscsökkenés esetén tartják támogathatónak.

Elvárás a pályázóval szemben, hogy legalább 10 ezer STÉ termelési értéket mutasson fel (CSMT esetén a tagok legalább fele) és az árbevétel 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származzon.

Jövő év májusban zárul a pályázat

A támogatás mértéke legfeljebb 5 milliárd forint lehet, és a támogatható költségek felét fedezheti. Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák esetében a támogatás az összes elszámolható költség 70%-a. Az alaptámogatást 15 százalékponttal emeli (max 65%-ra), ha a pályázó fiatal gazda vagy gazdaságátadásban résztvevő fél, és 10 százalékponttal, ha ökogazdálkodó. Ebben az esetben a 10 ezer STÉ-t az ökológiai területről kell tudni felmutatnia, melynek aránya a teljes üzemmérethez képest legalább 30%. Kollektív beruházók szintén 10 százalékponttal magasabb támogatásintenzitásra számíthatnak.

Az igényelhető előleg az elnyert támogatás legfeljebb 25%-a, vagy legfeljebb 500 millió forint.

A pályázatokat először szeptember 24-én lehet benyújtani, a negyedik bírálati szakasz 2025 május 19-én zárul. A pályázat megvalósítására 36 hónap áll rendelkezésre.

További részletek itt.