fbpx

Sokévi esés után történelmi csúcson a föld ára az USA-ban

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 18.

2011/12-ben láttunk utoljára a mostanihoz hasonló általános drágulást és földfelértékelődést. Úgy tűnik, válságok idején a világ legjövedelmezőbb foglalkozása farmernek lenni, és ez a világ minden pontjára igaz.

 

USA földár
Válságban ez a világ legjobb foglalkozása (fotó: Horizont Média)

 

A Közép-Nyugat mezőgazdaságilag jelentős területein áprilisban rekord magasságra kúsztak a földárak. 7 százalékkal nőttek a tavalyi első negyedévben mért szinthez képest a chicagoi központi bank (Federal Reserve Bank of Chicgao) adatai szerint. A földbérleti díjak követték a drágulást. A mezőgazdasági szempontból talán legfontosabb államban, Iowaban ennél is nagyobb árváltozást mértek: 10 százalékot emelkedett a föld értéke. Az eredményt 143 agrárbank adatainak összegzéséből vonta le a szövetségi pénzintézet.

 

Sokéves trend tört meg

Az érdekes ebben az, hogy az USA-ban már évek óta esik vagy stagnál a föld ára és bérleti díja. Az első meglódulást a tavalyi első negyedévben mérték: ekkor nominálisan 6 százalékot nőtt a mezőgazdasági területek értéke. Most pedig ehhez mérten is további 7 százalékos erősödést figyeltek meg, és ezzel sosem látott magasságba emelkedett a föld ára. A bankok szerint a drágulás ellenére továbbra is nagy kereslet mutatkozik a termőterületekre, csakhogy a kínálat erősen leszűkült. Az utóbbi fél évben kevesebb hektár cserélt gazdát, mint egy évvel ezelőtt, viszont örvendetesen megnőtt a szakmai befektetők aránya a pénzügyi befektetőkkel szemben. Ez azt sugallja, hogy a válság hatására felerősödött a birtokkoncentráció.

 

Az elemzők a csekély kínálat és az élelmiszerek felértékelődése miatt a művelt területek további drágulását várják az év második negyedévében. A trend az egész USA-ra jellemző, noha Közép-Nyugaton, a „kukoricaövben” a legmagasabbak az árak és a legnagyobb mértékű a drágulás. A bérleti díjak is emelkedtek Közép-Nyugaton, bár sokkal kisebb mértékben: 2-5 százalékos növekedést mértek az egyes államokban. Földet bérelni ugyanis nem olyan jó üzlet, mint birtokolni. A drágulás azonban meglepte a farmereket, miután az elmúlt 7 évben csak csökkenést tapasztaltak ezen a téren (nominálisan és reálértéken is). Ezzel lezárult egy hosszú, költségmérséklő periódus az Egyesült Államokban.

 

 

Válságban nincs jobb az agráriumnál

Inflációs hatástól megtisztítva a föld ára és bérleti díja 2013-ban volt a csúcsponton. Ha visszaemlékszünk: a 2008-as amerikai pénzügyi válság hatása nagyjából két év alatt gyűrűzött végig a világban, ekkor döntöttek először úgy a befektetők, hogy az értéktartó föld felé fordulnak. Döntésükben csak megerősíthette őket az az őrült terménydrágulás, ami 2011-2012-ben végigsöpört a világon. Ennek eredendő oka a nagy területeket sújtó aszály volt, de biztosak lehetünk benne, hogy a pénzügyi szereplők nemcsak szemlélői, hanem okozói is voltak a tőzsdei száguldásnak. 2011-ben a Time vastag címmel hirdette: Ha többet akarsz keresni, mint egy bankár, akkor légy farmer! Az alcím szerint ez a 21. század legjobb foglalkozása.

 

A mostani világválságra már szinte begyakorolt rutinnal reagálhattak a pénzemberek. Jó dolog az arany és bitcoin, de egyiket sem lehet megenni. A termények mellett az állati termékek is drágultak, egy általános 20-40 százalékos áremelkedésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt évben. Plusz a farmerek az USA-ban is tekintélyes válságtámogatásban részesültek a Covid miatt: 24 milliárd dollárt (7000 milliárd forint) öntöttek az ágazatra. Eközben a hitelkamatok és az infláció egészen áprilisig nagyon alacsony maradt.

 

Végeredmény: most nagy mennyiségű befektethető pénz van a farmerek zsebében, így a válságra sikeresen reagáló agrárvállalkozások az első számú földvásárlók. (Mindez igaz az európai régióra is.) Az amerikai bankárok szerint a farmerek pénzügyi pozíció az elmúlt 10 évben nem voltak ilyen jók, mint most. Úgy vélik, 2021 talán az előző évinél is szebb lesz a mezőgazdaságból élők számára.

 

Lásd még a témában májusi cikkünket: Globális harc a földért.