fbpx

Új gép helyett inkább sok alkatrészt vettek a gazdák

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 06.

Az első negyedévi számok után drasztikusan visszaesett az új mezőgépek eladása, ugyanakkor óriásit ugrott az alkatrész-értékesítés. Az áremelkedés megtette a hatását: még a szántóföldi növénytermesztők is óvatosabbak lettek, nemhogy a kertészeti ágazatokban tevékenykedők.

 

betakarítás
Az új kombájnról lemondtak, inkább pótkocsit vettek (fotó: Horizont Média)

 

Óriásit ugrott az alkatrészeladás

A magyar gazdálkodók a 2021. január–június közötti időszakban új gépekre és berendezésekre 92,4 milliárd forintot költöttek, ez 1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi eladásoktól. Viszont alkatrészekre több mint 35 milliárd forintot fordítottak, ami 15 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest – derül ki az AKI statisztikai jelentéséből. A három legnagyobb vállalkozás az ös-szes magyarországi mezőgépeladás 51 százalékát bonyolította le.

 

mezőgazdaságigép-értékesítése

alkatrész-értékesítése

 

190-260 lóerő az igény

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 35, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek. A legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 12 százalékkal nőtt az eladás, 417 darabra volt vevő. A 141–190 LE-s úgynevezett „farmmindenes” csoportba tartozókból a bázisidőszak szintjén alakultak az eladások, a 191–260 LE-s traktorokból 15 százalékkal nőtt a kereslet. Ezzel szemben a 260 LE fölötti traktorokból jelentősen visszaesett az értékesítés. (Lásd még: Drágulás ide vagy oda, több traktort vesznek a gazdák.)

 

Harmadával kevesebb kombájn, ötödével több talajművelő

A gabonakombájn-piac zsugorodott 2021. I. félévben, idén júniusig 32 százalékkal kevesebbet adtak el ezekből. Az eladások közel 12 milliárd forint összértéke 26 százalékkal maradt el az előző időszakitól. (Ez is mutatja a drágulás mértékét.) Az önjáró rakodók értékesítése 4 százalékkal maradt el a bázisidőszakhoz képest. Munkagépekből legnagyobb darabszámban (2412) különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, 21 százalékkal nőtt az értékesítésük. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a sorközművelő kultivátorokból és a magágykészítőkből vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók.

Tápanyag-kijuttató gépekből 20, vetőgépekből 27 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (526 darab) képviselik. A vetőgépekből a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (323 darab), 20 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A sorvetőgépekből másfélszer annyit adtak el, mint a bázisidőszakban. A növényvédő gépek iránti kereslet 7 százalékkal haladta meg a bázisidőszak szintjét.

A szálastakarmány-betakarítók iránti kereslet 2 százalékkal haladta meg a 2020. I. félévit, 9, illetve 10 százalékkal nőtt a rendkezelők és a fűkaszák forgalma. Az öntözőgépek eladása kismértékben növekedett, 3 milliárd forint értékben telepítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket. A mezőgazdasági célú szállító járművek eladása 12 százalékkal nőtt, pótkocsikból 25 százalékkal többet, 461 darabot értékesítettek 2021 első hat hónapjában.

A gyümölcsápolás gépein belül a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legnépszerűbbek. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékesítéstől. Úgy tűnik, ez a szegmens különösen érzékeny a pályázati források meglétére és hiányára.