fbpx

Akciós áron dübörög a lengyel áfonya

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 23.

Nagyon korán indult az idei lengyel áfonyaszezon, a mennyiségek és a minőség is jó az ültetvényeken. A magyar üzletláncokban elképesztően alacsony áron kínálják a helyi idénygyümölcsökkel versengő bogyós gyümölcsöt.

áfonya
Megfelelő mennyiségű és jó minőségű termést szállítanak a lengyel áfonyáskertek (forrás: Zöldség-gyümölcs hűtőház Budapest)

Hódító trend

Lengyelország Európa második legnagyobb áfonyatermelője, több mint 12 ezer hektáron található meg ez a bogyós gyümölcs az országban. Az utóbbi években már több mint 65 ezer tonnát termeltek belőle, aminek bő 90%-át exportálták. A trendek alapján Lengyelországnak minden esélye megvan lekörözni a spanyol áfonyatermelést is. Ennek legfőbb oka a spanyolországi időjárás és vízhiány. (Lásd: Kevesebb málna, eper, áfonya indulhat el Spanyolországból.)

lengyel spanyol áfonyatermelés
Forrás: cbi.eu

Ha ma betérünk egy magyar szupermarketba, jó eséllyel találkozni fogunk a Lengyelországból származó áfonyákkal. Ezeket egy-egy akcióban kilónként akár 2500-3000 forintos áron is kínálják a szupermarketek.

Korai kezdés, jó minőséggel

„Idén mintegy két héttel korábban, június 24-én kezdődött a lengyel áfonyaszezon” – mondja Szandra Stefanyak-Sziguła, a Berrytrade társtulajdonosa. (Ez májusban már várható volt, lásd: Június végén már indul a lengyel áfonyaszezon.) Az áfonya minősége jó, és a fajtaszortimentnek köszönhetően hosszú távolságokra szállítható. Ezért a lengyel kereskedő cég a közel- és a távol-keleti országokra is fókuszálhat a német piac mellett. Az idei tavasz nagy hőkilengései leginkább a Duke fajtára voltak negatív hatással, kisebb bogyóméretet eredményeztek egyes ültetvényeken. Ez bizonyos mértékig a Liberty fajtán is megfigyelhető volt.

„A kereslet nagy, ezért az elmúlt évben hatalmas beruházásokat hajtottunk végre. Egy több mint 3000 négyzetméteres hűtőtérrel rendelkező, modern létesítménybe költöztünk, és vásároltunk két mesterséges intelligencia-kompatibilis Tomra Kato 260 optikai áfonyaválogatót, amelyek napi 50 tonna áfonya válogatására képesek. A csomagoló kapacitást is bővítettük” – büszkélkedik Szandra. Úgy tapasztalja, hogy a kereslet nagyobb, mint a kínálat, és nemcsak a német vagy közel-keleti vásárlók körében, hanem a helyi piacon is.

A kereskedő úgy hallja, hogy egyes üzemekben rekordtermést hozott ez a szezon, míg másutt 30-40%-kal kevesebb gyümölccsel számolnak a termelők. A teljes termésről csak a betakarítás végén lehet majd nyilatkozni. A lengyel áfonya imázsa nagyon jó a nemzetközi piacon, amit a Berrytrade igyekszik is megőrizni. A cég épp úgy képes nagy mennyiségben kommersz áfonyát szállítani, mint prémium minőséggel kiszolgálni a legmagasabb igényeket.