fbpx

Nem minden ukrán termény olcsó – Mi maradjon a magtárban?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 11.

A palesztin-izraeli konfliktus még egy lapáttal rétett a világpiaci bizonytalanságra. Mondhatni egy biztos dolog maradt: a bizonytalanság. Azt azonban meg tudjuk mondani, hogy az orosz vagy ukrán árakhoz képest melyik terményből jobb a hazai ajánlat. Ez az információ a tárolási döntésben is támpontot ad.

búza tároló
Csordultig a tárolók, már a búza sem fért el mindenütt (fotó: Horizont Média)

Az ukrán búza tonnája most minőségtől függően 135-150 dolláros (48-53 ezer Ft) áron érkezik Ukrajna nyugati határára, a kukoricáért már csak 130 dollárt (46 ezer Ft) várnak a kereskedők. A szójabab 380 dollárért (135 ezer Ft) lenne elérhető, de ez a külpiacnak túl drága, ahogy a búzáért sem törik magukat az európai vásárlók. Mivel a búza, árpa és kukorica termelése nem hozta a megfelelő eredményt, az ukrán termelők a napraforgón és a szóján akarnak keresni. Csakhogy az olajmagok piaca is extrém bizonytalanná vált.

Szója, napraforgó

Egyelőre az ukránok kezére játszik, hogy Dél-Amerikában egyre erősebb az El Niño időjárási jelenség, ami a brazil termés potenciális csökkenését okozhatja. Az amerikai kontinensről érkező szállítmányok ezért drágultak az utóbbi időszakban, ezek mellett az ukrán ajánlat még olcsónak is számít. Betakarításig még sok ármozgató hírt fogunk látni ezzel kapcsolatban. A keresleti oldal is bizonytalan. Kína lassuló gazdasága mind az export, mind az import terén romló számokat hoz, és ez a szója iránti globális keresletben is érezteti a hatását. A háborúk is rombolják a világ vásárlóerejét, így nemcsak az olajmagok, de a növényi olajok iránt is csökken az érdeklődés. Ez persze visszahat az olajmagok felvásárlási árára is. A szója ára tehát bármilyen irányt vehet, ezért talán érdemesebb most, amikor kedvezők a feltételek, eladni.

A palesztin–izraeli konfliktus előtt még minden jel arra mutatott, hogy a napraforgó termelői ára növekedni fog. A piac azonban teljesen kiszámíthatatlanná vált: két napja még 110 ezer forintnak megfelelő összeget fizettek az ukrán gyárak a beszállított napraforgómagért, ma viszont csak 84 ezer forinttal megegyező összeget adnának érte. Magyarországon az utóbbi héten 110-122 ezer forint között ingadozott a linolsavas mag alapára, emelkedő tendenciát mutatott. Aki el tud kérni ennyit a kaszatokért, az ne sokáig habozzon, nagyon bizonytalan lett a piac. Meg kell elégedni egy szerény pluszos eredménnyel, a csoda elmarad.

Kukorica, búza

Ami a gabonákat illeti, a magyar termés őszig kifejezetten alacsony áron volt hozzáférhető a feldolgozók számára. A kérdés az, hogy hol, mennyi tárolókapacitás marad még a kukorica betakarítása után. Azt látjuk, hogy ezt a legnagyobb volumenben lekerülő terményt itthon 47-55 ezer forint közötti áron lehet most beszerezni. Vagyis az ukrán áru kezd érdekessé válni a feldolgozók számára, különösen, ha befagy a magyar piac. A kukorica tárolása csak az erős idegzetűeknek ajánlott.

Az orosz búzakivitel az októberi számok után várhatóan novemberben is alacsonyabb lesz a tavaly ilyenkorinál. Az elemzők 4 millió tonna körülire teszik, míg 2022-ben 4,3 millió tonna volt a novemberi adat. Ennek persze nem az áruhiány az oka. A kormányzat adminisztratív eszközökkel próbálja feljebb srófolni a búza árát, melynek alsó határát 250 dollárban (89 ezer Ft) jelölte meg – ez most versenyképtelen ajánlat, ami fékezi az orosz exportot. Az ukrán határra érkező, 150 dolláros búzaajánlat sem vonzó most a hazai feldolgozók számára. Mindent összevetve továbbra is a búza eladásával szabad a legkevésbé kapkodni. Különösen aminőségi árut érdemes tartogatni, hiszen abból később is szűkös lesz a kínálat. És persze folyamatosan figyelni kell a híreket, mert Oroszország bármikor bárhogy dönthet…

Három héttel ezelőtt így festett a piac: Kukorica a szabad ég alatt – Mit adjak el gyorsan?