fbpx

Ipari paradicsom: fókuszban a talaj, a tápanyag-utánpótlás

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 05.

Jó éve van idén az ipari paradicsomnak, de két területen nélkülözhetetlen további lépéseket tenni a kiszámíthatóbb és hatékonyabb termesztés irányába. Az egyik irány a növény érdekeit szem előtt tartó talaj-előkészítés, a másik az ipariparadicsom-termesztésben immár nélkülözhetetlen tápanyag-utánpótlás. Mindezt szakmai előadások és hagyományos szántóföldi bemutató keretében erősítették meg a szegmens szakértői a napokban, Szarvason.

ipari paradicsom bemutató

Még sűrítettek is a palánta-tőszámon

Jó éve van az ipari paradicsomnak. A 150 hektárt (116 palántázott, 37 vetett) integráló Moroko-Farm Kft. tavaly csaknem 100 hektáron szenvedett komoly kárt a szélsőségesen száraz időjárás és a fertőzések miatt, de idén, nem utolsó sorban a növény igényei alapján végzett talaj-előkészítés, laboratóriumi vizsgálatok és tápanyag-utánpótlási technológiák révén sokkal jobb eredményekkel várhatják a szezon végét. A palántázás idén olyan jól sikerült – számolt be Roszik Attila ügyvezető –, hogy ritkítás helyett sűrített tőállománnyal indíthatták a termesztést, a palánták hibátlanul fejlődtek. A mind professzionálisabb technológiai megoldások mellett ehhez a kedvezőbb időjárás is hozzátette a magáét: például elmaradt a tavaly év eleji, erodáló porvihar és a példátlan aszály. Szárazság persze idén is volt-van Szarvas térségében, ezért öntözéssel kellett pótolni a hiányzó csapadékot. Ugyancsak sikeres volt a gyomirtás, csupán egyetlen kézi gazolásra volt szükség a bemutatón is megszemlélt, látványosan tiszta táblákon. Javult továbbá a talajszerkezet is, amely a növénynek a kedvező mechanikai viszonyok mellett a könnyen felvehető foszfor-, illetve Ca-nitrát fejtrágyák hozzáférhetőségét biztosította. Mindez nagyon jó beltartalomban mutatkozik meg idén.

Roszik Attila, Moroko-Farm
Roszik Attila, Moroko-Farm

Vizsgálat, elemzés, stratégia

A Moroko-Farm szoros együttműködésben áll a kecskeméti Neumann János Egyetemen Dr. Hüvely Attilával. Onnan talajvizsgálatokkal és levélanalízissel segítetik a folyamatot – tette hozzá Roszik Attila. Ennek alapján a szezon egészében komplex talaj- és levéltrágyázásra épülő tápanyag-utánpótlási stratégiát tudtak követni. Az elemzések segítettek abban is, hogy megelőző jellegű, a szükségletet előrejelző módon lehessen az öntözést koordinálni.

A Moroko-Farm mindezzel együtt úgy véli, jó döntés volt átgondolni a fajtahasználatot, és kevesebb fajtával folytatni az ipariparadicsom-termesztést. A legnagyobb probléma természetesen továbbra is a kézimunkaerő-utánpótlás biztosítása, miután – mint a rendezvényen elhangzott – a fiatalokat már az első izzadtságcseppek elriasztják a napszámtól. A kevés és minőségét tekintve is bizonytalan munkaerő a precíziós mezőgazdaság korában különösen nagy gondja a nehezen gépesíthető ágazatoknak.

Előadók az ipari paradicsom szakmai napon: Gyekiczki Bernadett (Biocont), Balogh Ernő (Seed Plus), Prokaj Attila és Pais István (Huminisz)

Növénykondicionálás, talajszerkezet, tápanyagpótlás

A Moroko-Farm sikerei nagyban köszönhetők a Huminisz-technológiának – erősítették meg a szarvasi szakmai rendezvényen. Pais István ügyvezető, Prokaj Attila területi képviselő, szaktanácsadó szavaiból kiderült, az ökogazdálkodásban is felhasználható, sok tekintetben világ-élvonalbeli növénykondicionálókat és lombtrágyákat gyártó-forgalmazó magyar Huminisz Kft. termékei klasszikus szántóföldi kultúrák mellett a zöldségtermesztésben is alkalmazhatók annak érdekében, hogy a növény ellenállóbb legyen az időjárás, a kártevők vagy akár növényvédelmi kezelések stresszhatásaival szemben.

A szakmai napon Gyekiczki Bernadett, a Biocont Magyarország Kft. vezető szaktanácsadója a jó talajszerkezet fontosságáról és a vízgazdálkodásra gyakorolt hatásáról beszélt. Kiemelte: míg gyakran csak a felső 30 centis rétegre koncentrálunk, ez a gyakran túlművelt, tömörödött, szerkezet nélküli réteg kedvezőtlenné válik a növényünk számára. Emiatt nem találkoznak a kijuttatott inputanyagok a mélybe húzódó gyökérzettel. Hosszútávú talajállapot-javulást csak a biológiai aktivitás fokozásával érhetünk el. Ennek eszköze a szervesanyag-gazdálkodás javítása, a csökkentett forgatás, takarónövények alkalmazása. A jobb talajszerkezet kedvezőbb vízgazdálkodást és aszálytűrést eredményez, ami az ipari paradicsom termelésének hatékonyságát is nagyban befolyásolja.

A talajerő gazdálkodás, a tápanyag-gazdálkodás fontosságát emelte ki előadásában Balogh Ernő, a Seed Plus Kft. szakembere is. A közhiedelmet cáfolva rámutatott, hogy nagyon gyakran ez utóbbi terén rossz hatékonyságú, pazarló tápanyag-utánpótlást folytatunk, pedig a hozam a talaj állapotától függ. Javaslata szerint ennek érdekében a humin- és fulvosavak alkalmazására, a talajban „beragadt” tápanyagtartalékok felvehetőségének előmozdítására, a talaj mikrobiológiai életének aktiválására van szükség.

ipari paradicsom szantofoldi bemutato

A rendezvényen megjelent a DélKerTÉSZ elnöke is, aki a MezőHírnek elmondta: a szántóföldi zöldségtermesztés szerepe egyre hangsúlyosabbá válik. Nagypéter Sándor szerint a kibontakozáshoz, jövedelemtermelő képessége megerősítéséhez és fejlődéséhez ugyanakkor elengedhetetlen az öntözés fejlesztése. Ehhez most kell szabályozási és anyagi támogatást biztosítani, mert öntözés, vízmegőrző talajművelés és vízgazdálkodás nélkül lényegében hazardírozás a szántóföldi növénytermesztés.

A szakmai előadások után a Nunhems, UG, Heinz fajták terepszemléjére került sor Ládi Csaba, Rajki Attila, Wagner József tájékoztatásával. Itt látható volt a vízpótlási technológia is: külön táblánként elhelyezett, speciális talajszondás állomások adatai szolgáltatták az információkat, amelyek az és ezek alapján öntöztek.