fbpx

Kanadai repce és árpa: az egyik bővült, a másik összement

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 16.

Kanadában meglehetősen nagyok a szezonális ingadozások a szántóföldi termelésben. Az idei szezon kedvező időjárású, a repce és az árpa várható átlaghozamai is sokat javultak az ötéves átlaghoz mérten. A két növény termőterülete azonban ellentétes irányban mozdult el.

repcebecő
Még nem tart itt a kanadai repce, de a terméskilátások nagyon kedvezőek
(forrás: cropscience.bayer.ca)

Árpa: -8% össztermés

Az idei szezon nagyon szárazon indult a kanadai árpa számára. A májusi és júniusi csapadékbőség azonban telítette a talajt, és kedvező feltételeket teremtett a fejlődéséhez. A legutóbbi tartományi jelentések szerint az állományok jó/kiváló állapotban vannak. Az USDA szerint 8,6 millió tonna árpát arathatnak idén Kanadában. Ez 8%-kal lenne kevesebb az 5 éves átlagnál, aminek az az oka, hogy a növény területe 15%-kal zsugorodott. A mintegy 2,4 millió hektárról átlagosan 3,64 tonna árpát takaríthatnak be, ami kifejezetten jónak számít.

Repce: +10% össztermés

Kanada repcetermését 20 millió tonnára becsülik az elemzők, ami 10%-kal meghaladná az 5 éves átlagot. A betakarítható terület csak 2%-kal több a megszokottnál, tehát a hozamokat is jobbra várják. A 2,27 tonnára becsült termésátlag a tavalyi és az ötéves átlagot is 7-8%-kal múlja felül. A tavasszal elvetett repcére is igaz, hogy a szezon nagyon szárazon indult, és a május-júniusi esők mentették meg a termést.

Ez a cikk szorosan kapcsolódik a témához: Búza, árpa, repce: kevesebb és rosszabb a német termés.