fbpx

Megint drágul a benzin, hiánycikk lesz az AdBlue

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 26.

A benzin átlagára átlép egy lélektani határt, közben elfogyóban a gázüzemű gépparkhoz nélkülözhetetlen AdBlue adalék.

 

AdBlue illusztráció
Kép forrása: neoszerviz.hu

 

Kettős csapás

Szerdától újabb 5 forinttal emelkedik a benzin ára, a gázolajé ezúttal nem változik. A 95-ös benzin átlagára ezzel átlépni a lélektaninak számító 500 forintos határt. Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: 95-ös benzin: 501 Ft/liter; gázolaj: 512 Ft/liter – összegez a holtankoljak.hu.

Emellett vészesen fogy a piacon kapható Adblue, figyelmeztetett a totalcar.hu,. Ez az adalékanyag alakítja át a kipufogógázban az ártalmas nitrogén-oxidot vízgőzzé és nitrogénné, így mérsékelve a dízelmotorok károsanyag-kibocsátását. Enélkül képtelenek teljesíteni a rájuk vonatkozó emissziós előírást. Ha az Adblue kifogy, akkor a jármű jelez, majd az elektronika letilt. Az Adblue legnagyobb felhasználója az áruszállítás és a mezőgazdasági géppark.

 

Se műtrágya, se műtrágyaszóró

A legnagyobb európai Adblue-gyár, a Duslo Szlovákiában található, Vágsellyén. A gazdálkodók számára jól ismert ammónium-nitrát műtrágyájáról. A két termék párosítása nem véletlen, mindkettő földgáz felhasználásával készül. Mint azt megírtuk, a földgáz árának megugrása miatt a műtrágyagyártás is csak fél gőzzel üzemel egész Európában, hiányt és drasztikus áremelkedést tapasztalnak a megrendelők. A Duslo is visszafogta mindkét termék előállítását. Szlovákiában az Állami Tartalékalap terhére 500 ezer liter Adblue-t vásárol fel a kormányzat és exporttilalmat vezettek be a belső piac stabilizálása érdekében. A jelenlegi tartalékok körülbelül még másfél hétre elegendőek, utána kiürülnek a készletek. Ez már most érezhető, több kútról is elfogyott az adalék.

A gépek üzemeltetői más problémákkal is szembesülnek: a félvezetők és az acél hiánya miatt továbbra is akadozik a mezőgazdasági gépek szerelése, illetve az újak gyártása. Megtörténhet, hogy egy elektronikai hiba miatt a traktor sem indul többet. Akkor aztán mindegy lesz, hogy szereztünk-e bele gázolajat vagy műtrágyát a szóróba.