fbpx

A törökök az orosz búza legnagyobb vásárlói

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 11.

A Rusagrotrans elemzői szerint Törökország volt az orosz búza legfőbb vásárlója a 2023/24-es értékesítési szezonban. Egy évvel korábban Egyiptom birtokolta ezt a címet, bár igaz, hogy Törökország ekkor is többet fizetett az orosz áruért.

gabonahajó
Havi 4,6 millió tonna búza hagyta el Oroszországot (forrás: ibanet.org)

A 2022. évi aratás után még Egyiptom vásárolta a legtöbb gabonát (döntően búzát) az oroszoktól, a tavalyi termésből viszont már Törökország rendelte a legtöbbet, 8,9 millió tonnát. Őt szorosan követi Egyiptom 8,7 millió tonnával, majd Irán következik egy 7 millió tonnás importmennyiséggel. A többi nagy vevő is a Fekete-tengeren át érhető el, köztük Szaúd-Arábia. Az arab királyság 4,5 millió tonna orosz gabonára tartott igényt a tavalyi termésből. Banglades pedig az ötödik helyre fért fel a nagy importőrök listáján, miután 3,8 millió tonnára növelte a beszerzéseit Oroszországból.

A 2022. évi aratást követően az oroszok exportrészesedése a búza világpiacán 25%-ot tett ki, amit a 2023/24.évi értékesítési szezonban tovább tudtak növelni 28%-ra. Ehhez 55,4 millió tonna búza ütemes kiszállítását kellett megoldaniuk, azaz havi átlagban 4,6 millió tonna szem hajóra vagy vonatra rakását menedzselték a háború közepette.

A teljes orosz gabonaexport így alakult az utóbbi évtizedekben:

orosz gabonaexport
Forrás: statista.com