fbpx

Figyelem, a cégek most kérhetik a gáz biztosítását

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 18.

A Kormány október 15-én megjelent rendelete alapján azon vállalkozások, amelyeknek a gázellátása 2022. október 1-jei gáznaptól nem biztosított, veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátásra jogosultak. Erről kizárólag október 18-án nyilatkozhatnak.

szárító
Sokan nem tudtak leszerződni a gázszolgáltatóval október elsejéig (fotó: Horizont Média)

A korábbi szolgáltató honlapján kell megtenni

Aki igénybe kívánja venni a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátást, annak 2022. október 18-án erről nyilatkoznia szükséges. Aki elmulasztja a nyilatkozatot megtenni, nem veheti igénybe a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátást.

A nyilatkozatot az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet 8. § alapján végső földgáz-menedékesként kijelölt földgázkereskedőnél kell megtenni, ami alapesetben az a földgáz-kereskedelmi tevékenységet végző gazdasági társaság, amely 2022. július 31-én egyetemes szolgáltatóként a felhasználót ellátta.

A nyilatkozatot a földgázkereskedő által e célra biztosított elektronikus felületen kell megtenni az igénylő felhasználó e-mail-címének megadásával, ettől eltérő esetben a nyilatkozat érvénytelen. Postai úton, telefonon nincs lehetőség az átmeneti földgázellátás igénylésére. A nyilatkozattétel fogadásáról a földgázkereskedő elektronikus levélben visszajelez a megadott e-mail címre.

Év végéig tartó védelem

A nyilatkozat megtételével a földgázkereskedő és a nyilatkozatot tevő között 2022. november 1-jei gáznap kezdetével földgáz-kereskedelmi szerződés jön létre (a mintaszerződést a földgázkereskedő 2022. október 17. nap végéig teszi közzé a honlapján), ami 2022. december 31-i gáznap végéig tart.

A rendelet értelmében azoknál a felhasználóknál nem függeszthető fel a földgázelosztási szolgáltatás, akik a fentiek értelmében nyilatkozatot tettek, és ezt a földgázkereskedő visszajelző elektronikus levelével igazolni tudja.

Frissítés: A határidőt meghosszabbították, október 25-ig kell nyilatkozni az igényről. Aki ezt elmulasztja, az nem veheti igénybe a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátást.

Ez a cikk is érdekelheti: A háború nagy vesztese az európai paradicsom.