fbpx

Mezőgazdasági innovációs trendek 2024

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 23.

2023-ban a mezőgazdasági ágazat kihívásokkal szembesült a szélsőséges időjárástól kezdve az ellátási lánc problémáiig. Melyek azok a legfontosabb trendek, amelyek várhatóan hatással lesznek a mezőgazdasági ágazatra az idei évben?

Generatív mesterséges intelligencia az agráriumban

A digitális mezőgazdaság 2024-es trendjei közül a Gen AI (vagyis a generatív mesterséges intelligencia) szerepe valószínűleg az egyik legjelentősebb. A Gen AI globális gazdaságban rejlő potenciálját már dollármilliárdokban számolják. Történelmi lehetőség kínálkozik a folyamatok optimalizálására, a költségek csökkentésére és ami még fontosabb, az innovációkra. Igaz még csak kis mértékben, de az agráriumban már használják a Gen AI-t, pédául a Digital Crop Advisors-on keresztül, ami lehetővé teszi az agronómusok számára, hogy az adatokat agronómiai ajánlásokká alakítsák a gazdálkodók számára.

növény
A megújuló mezőgazdasággal kapcsolatos nagyobb műszaki innováció és kutatás folytatódnak az idei évben. 

Nagyobb teret fog nyerni a regeneratív mezőgazdaság

A megújuló mezőgazdasággal kapcsolatos nagyobb műszaki innováció és kutatás folytatódnak az idei évben. Lényegében a természetes folyamatokat és a mezőgazdasági területek biológiai sokféleségét utánzó regeneratív mezőgazdaság végső célja a talaj egészségének javítása a termésnövelés érdekében. Valószínűleg 2024-ben a termőhelyspecifikus adatokat kínáló platformok uralkodnak majd. Az egyszerű szén-dioxid-mérőszámokon és az egyforma megoldásokon túlmutató fenntarthatósági szemléletre van szükség, amely lehetővé teszi reális, megvalósítható célok kitűzését a termelők számára.

Az adat mindennél értékesebb

A mezőgazdaság innovációja gyakran adatfüggő. A felhő lehetővé teszi a kutatók számára, hogy az adatokból származó információkat olyan módon gyűjtsék össze, kezeljék és extrapolálják, ami korábban elképzelhetetlen volt. A gazdaságokból származó adatok exponenciálisan növekednek. Egyes kutatói becslések szerint 2036-ra a gazdaságról gyűjtött adatok mennyisége több mint 800 százalékkal fog növekedni. A felhőalkalmazások a mezőgazdaság minden aspektusát lefedik, optimalizálják a gazdálkodást, támogatják a több évjáratra vonatkozó elemzést és a helyspecifikus döntéshozatalt.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Az IT-forradalom kikényszeríti a gépek párbeszédét.