fbpx

Tüntetés: péntekre Záhonyba hívták a magyar gazdákat

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 04.

Az apropó az Európai Bizottság döntése, ami újabb egy évre lehetővé teszi az ukrán termékek vámmentes behozatalát. A tüntetést a Magosz szervezi. Cél: a záhonyi átkelő blokkolásával felhívni a figyelmet az ukrán terménydömpingre.

tüntetés Záhony
Az ügyben már volt egy kisebb tüntetés Záhonynál szeptemberben, de azt túl hirtelen szervezték és a betakarítással egy időben (forrás: youtube.com/@Gyorffy-Balazs)

A bizottság szerdai előterjesztése szerint újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát az unióba, sőt immár Moldovának is megadná ezt a lehetőséget az EU – mutatott rá Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének elnöke, a Kossuth rádióban. Hozzátette: olyan termékekkel kell versenyeznünk, amelyeknek előállítása során semmilyen uniós elvárást nem kellett teljesíteni. Ezért pénteken Záhonyban lesznek a gazdálkodók a traktoraikkal.

A Magosz elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány a hazai gazdáknak nemzeti hatáskörben, tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között

  • a gázolaj jövedéki adójának visszatérítése eddig és ezután is biztosított,
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló,
  • megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét,
  • hazánk az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt.

Az ukrajnai termékek vámmentes behozatala ellen Nagy István agrárminiszter is tiltakozott. (Erről itt számoltunk be.) A miniszter kifejtette: Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás.