fbpx

Drága? Öt éve nem volt olyan olcsó a kajszi, mint most

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 04.

Nagy István agrárminiszter szerint a tavalyi termés csaknem duplájára és hosszú szezonra számíthatnak idén a kajszitermelők. Az árak azonban követték a kínálat növekedését: gyakorlatilag megfeleződtek.

kajszi
A jó termés nyomott árakkal párosul (fotó: Horizont Média)

Hektikus termelés és árak

A tárcavezető elmondta, idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja. Magyarországon jelenleg 1.731 termelő foglalkozik a termesztésével, összesen 4.938 hektáron. A kajszibarack fő termőkörzetei Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók.

A KSH szerint a gyümölcs termőterület 2013 és 2023 között 4.000 hektárról 6.000 hektárra emelkedett, a termésmennyiség viszont 10 és 25 ezer tonna között szór, erősen hatnak rá a tavaszi fagyok. Idén 18 ezer tonnára becsülik a betakarítható mennyiséget, mivel fagy és monília is károsította az ültetvények egy részét. (Lásd még a témában: Hogyan lehetne jobb kajszitermésünk?)

Az árak szintén hektikusan alakultak az utóbbi években. 2022-ben valójában kiugróan jó termésünk volt, inflációs hatás nélkül 500 forint körül alakult volna a kajszi ára, így azonban 800 font fölé ugrott.

kajszi ára
Forrás: KSH-adatok, Budapesti Nagybani Piac és becslés alapján.

Most az internetes portálokon az étkezési kajszit jellemzően 600-800 forintos áron kínálják a termelők, akár Szedd magad! akció keretében, míg a cefrének valót 350-400 forintért meg lehet szerezni. A nagybani ár megegyezik a Szedd magad-árakkal, míg a bolti ennek a duplája.

Fejlesztési forrás

Nagy István emlékeztetett, a kormány továbbra is elkötelezett a kajszibarack termesztésének és feldolgozásának támogatása mellett, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképesebbé váljon a nemzetközi piacon. A kertészeti fejlesztések támogatására nem rég jelent meg egy pályázati felhívás (KAP-RD01a-RD01c-1-24), ennek keretében hűtőházak is építhetők. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 24. napjától van lehetőség.