fbpx

Repcehibridek: az egészség a nagy termés alapja

Írta: - 2024 július 04. -Hirdetés

Új repcegenerációnk betegség-ellenállósága és stressztűrése kiemelkedő, aminek eredménye az aratás után számokban is jól mérhető.

A RAPOOL újgenerációs hibridek olyan genetikai tulajdonságok összességével kezdik meg az életüket a termőföldben, melyek magasabb termésszintet és biztosabb betakaríthatóságot eredményeznek – akár kevesebb növényvédő szer felhasználása, környezeti stressz és erős kórokozónyomás esetén is.

Napjaink gyarapodó kihívásai rugalmasságot kívánnak meg a termelőktől. Ők pedig ugyanezt követelik meg a modern repcehibridektől, amelyek sikerének titka a magas termőképesség, az átfogóbb betegség-ellenállóság és a hasznos agronómiai jellemzők.

A Phoma lingam elleni küzdelem 20 éve kezdődött az Rlm7-rezisztenciát kódoló génekkel. Azóta fontos eredményeket értek el a nemesítésben a betegség-ellenállóság terén. A RAPOOL jövőorientált nemesítési programjából olyan új hibridgeneráció érkezik, amely megbízható agronómiai csomaggal rendelkezik, valamint az egészségesebb szárra (ami a szárstabilitás alapja) mint genetikai tulajdonságra törekedve elősegíti, hogy a repce a termesztési problémák ellenére jövedelmező kultúrává váljon.

Gyakorlati megoldásokat mutatunk

Célunk a betegség-ellenállóság következetes fejlesztése gyakorlati megoldásokkal. A RAPOOL nemesítői már régen felismerték, hogy a gyorsan változó környezeti viszonyok, a rovarölő szeres csávázás tilalma, az új károsítók megjelenése, valamint a műtrágya-felhasználás korlátozása új fejlesztési irányokat és szemléletet követelnek. Határozott és megbízható megoldásokra van szükség, különösen mivel a repcetermelőknek gyorsan változó piacon kell versenyképesnek maradniuk. Ehhez sokáig megbízható alapot jelentettek az Rlm7-rezisztenciára épülő, jó betegség-ellenállóságú, vitális növények, ám tudatos nemesítéssel egyre szélesebb körű betegség-ellenállóság vált elérhetővé. Amióta a RAPOOL 2017-ben bevezette az RlmS-rezisztenciát, több további fontos lépést tett a Phoma lingam leküzdése érdekében, mint például a dupla Phoma-ellenállás csomagok, amelyek az Rlm7, RlmS, LepR1/R3 kombinációival működnek.

A 2022/23-as évjárat tökéletes példa volt arra, milyen hatással van az állományokra az éghajlatváltozás okozta stressz (száraz, hideg szeptember, csapadékos tél, késő tavaszi szárazság, késői esőzések és viharok az érés idején), a kártevők korai megjelenése (Psylliodes, Ceutorhynchus) illetve a késői betegségek (Verticillium, Sclerotinia és társai, akár együtt). Ahhoz, hogy a gazdálkodók mégis kézzelfogható sikereket érjenek el aratáskor, gyakorlati megoldásokra van szükségük.

Növényegészség-index: az első lépés a mérhető robusztusság felé

A növényegészség értékelése már hosszú ideje része a hivatalos fajtaregisztrációs eljárásoknak, aminek a segítségével pontosabb képet kaphatunk a fajtajelölt későbbi technológiai igényéről is. A csehországi Agrárregisztrációs és -kutató Intézet (UKZUZ) 2019/2020-ban alkotta meg a „növényegészség-indexet”, amely új megközelítést kínál a hibridek jellemzésére és az egyedenkénti betegség-ellenállóság meghatározására.

Ez az index a különböző betegségekre – fóma, szklerotínia vagy verticillium – kapott értékelések százalékos arányát jelenti.

Robusztus szár: az utolsó puzzle-darab a nagy termésstabilitás eléréséhez?

A MANHATTAN volt kínálatunk első lépcsőfoka a megbízható száregészség és állóképesség irányába. Ezt a tulajdonságát támasztják alá lengyelországi kísérletekből származó eredményeink is, melyek alapján a szárbetegségek gyakorisága a legtöbb esetben nagymértékben a sztenderd hibridek átlaga alatt volt. Ennek köszönhetően terméseredményben a MANHATTAN gond nélkül felül tudott kerekedni rajtuk.

Manhattan diagram

Ennek a fejlődésnek és a nemesítési törekvéseknek köszönhetően lesz a JANOSH a következő újdonságunk. Rendkívüli termésstabilitása teszi lehetővé, hogy a hibridet lépésről lépésre Európa több országában is bevezessük.

A 2021–23-as eredmények alapján a növényegészség-index átlagosan 43,6-os értéket mutat, amiből a verticillium 15-25%-kal viszonylag nagy részt tesz ki. Azt jól tudjuk, hogy csapadékosabb évjáratokban nagyobb eséllyel következik be erősebb verticilliumfertőzés, ami az állományok megdőléséhez, ezáltal terméscsökkenéshez vezethet. Az erősebb genetikai szárstabilitású állomány még verticilliumfertőzöttség esetén is kevésbé dől meg, mint az ezt a tulajdonságot nélkülöző repcehibridek.

A RAPOOL új repcehibridje, a JANOSH nemcsak a hivatalos regisztrációs kísérletek során bizonyította jobb szárstabilitását, hanem üzemi körülmények között is egyértelmű hozamnövekedést ért el. Így a száregészség nem csupán tényleges termésstabilitást jelent, hanem szélesebb körű rugalmasságot is lehetővé tesz a gombaölő szerek használatában, illetve a növekedésszabályozásban. A hibrid kapcsán a kipergési veszteségektől sem kell tartanunk, így ennek köszönhetően is bátran ütemezhető a betakarítása akár a kalászosok utánra.

Janosh, tápanyagszintek

Testvérvállalatunk, a RAPOOL Polska Sp. z o.o. növekedésszabályzókkal kapcsolatos kísérletei megerősítik, hogy a gombaölő szeres kezelések a RAPOOL-hibridekkel rugalmasabban végezhetők, illetve a hibridek betegség-ellenállóságuknak köszönhetően kevesebb gombaölő szer kijuttatását igénylik, ami költséghatékonyabbá teszi a termelést.

Ezt bizonyítják a 2023-as kísérletek, amelyekben az intenzív gombaölő szeres kezelés (A2: 3 kezelés ősszel, tavasszal és virágzás elején) csupán 160 kg-os hozamnövekedést eredményezett a kezeletlen kontrollhoz (A1) képest. Ha figyelembe vesszük a gombaölő szerek és a permetezés költségét, akkor a több növényvédő szer felhasználása miatt akár 36 000 Ft-ot is veszíthetünk hektáronként a kezeletlen állományhoz viszonyítva.

gombaölőszer-költségszámítás

Kiegészítve a rovarölő szeres kezelések költségeivel és figyelembe véve az Európai Unió tervezett „zöld megállapodás” programját, a gazdálkodók az új RAPOOL-hibridekkel megbízható hozamot és stabil nyereséget érhetnek el, még alacsonyabb intenzitású termesztéssel is.

Elhoztuk a jelenbe a jövőt

A RAPOOL újgenerációs hibridek előnyei magasabb jövedelmezőséget biztosítanak:

  1. Nagyfokú rugalmasság az állománykezelésekben (nitrogén, növekedésszabályozás, gombaölőszer-felhasználás).
  2. Jobb szárstabilitás (kevesebb gombaölő szer felhasználásával is).
  3. Megbízhatóbb termésstabilitás.
  4. Fejlett alkalmazkodóképesség.

Az újgenerációs RAPOOL-hibridek lehetővé teszik, hogy nehéz termesztési és gazdasági körülmények ellenére is megérje repcét termeszteni. Bízzon a genetikában és a hibridekben rejlő lehetőségekben!

A RAPOOL készen áll arra, hogy szembeszálljon a jövő kihívásaival.

A szöveg Rene Brandnak, a RAPOOL-Ring GmbH termékfejlesztőjének cikke nyomán készült.

Marsai Viktor
termékfejlesztő

Rapool Hungária Kft.