fbpx

Szójakilátások félidőben

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 01.

Az idei szezon a legfontosabb termőrégiókban eddig kedvezőnek mondható a szója szempontjából, ami növeli a terméskilátásokat. Ezzel párhuzamosan a bab tőzsdei árai is csökkennek Chicagóban. 2020 vége óta nem ért olyan keveset az olajnövény, mint most. Az európai térségben egyelőre jó ára van az ó termésnek, bárcsak így maradna betakarításig.

 szója
Meleg van, de a pára sem hiányzik (fotó: Horizont Média)

USA

Ahogy belefordulunk az igazi nyárba, megérkeznek az első komolyabban vehető termésbecslések a szójababra is. Bár Brazíliában kevesebb termést aratnak, mint tavaly, az északi féltekén jók a kilátások. Az IGC szakértői összesen 415 millió tonnára emelték a világ várható szójababtermését, ez 23 millió tonnával lenne több az előző évinél. A zárókészleteket pedig 79 millió tonnára teszik, ez 11 millió tonnával haladná meg a jelenlegi szezont.

A Barchart által közzétett becslés szerint az USA-ban átlépi az olajnövény területe a 35 millió hektárt, nagyjából 100 ezer hektárral több, mint amennyire a vetés előtt számítottak az elemzők. A szezon végére az Államok szójakészlete 26,18 millió tonnára emelkedhet, ami 4,52 millió tonnával haladná meg a jelenlegi szezon végére várt adatot. A szeptemberi szállítású szójajbab ezért már csak 404,25 dollárt (cc. 150 ezer Ft/t) ér Chicagóban, június folyamán 10 százalékkal csökkent az idei termés értéke.

szója tőzsdei ára
Forrás: barchart.com

Európa

Európában a MARS műholdas termésbecslése szerint az átlaghozam 2,9 t/ha lehet a szójából, 6 százalékkal jobb, mint az ötéves átlag. Mint arról már beszámoltunk, Magyarországon a megszokottnak csaknem duplájára emelkedett a szója területe, 112 ezer hektárt tesz ki az egységes kérelmek szerint. A műholdas becslés most 3 tonnás átlagokat feltételez a növény állapota alapján. A sok új belépő és a forró nyár miatt nehéz elképzelni, hogy valóban ilyen átlagokra lesznek képesek a hazai gazdaságok. A közel dupla terület miatt kevesebb lesz a termeléshez kötött támogatás is, ezért kulcsfontosságú lesz a növény ára.

Eddig az látható, hogy a repcénél valamivel kevesebbet ér az európai szójabab. A térségben fontos beszerzési forrássá vált Ukrajna, ahol idén 12 százalékkal 2,2 millió hektárra nőtt a szója termőterülete. A szakértők 5,5 millió tonnás rekordtermést várnak a növénytől, amiből 4 millió tonna juthat exportra, ötödével több, mint a tavalyi termésből kiszállítható mennyiség. Az ó termést pillanatnyilag 166 ezer forintnak megfelelő áron szállítják a feldolgozókba az ukrán termelők, az ország nyugati határára pedig 158 ezer forintnak megfelelő áron jut el. Ha ez az árszint megmaradna a betakarításig, és összejönne egy 2,5 tonnás magyar átlag, azzal már kibékülnénk.