fbpx

Ne vigye el a fagy a termést – mobil szélgép a gyümölcsösökben

Írta: Kristóf Imre - 2023 december 08. -Hirdetés

A magasban és a földön is jól megforgatták gépeikkel a levegőt Soltvadkerten, a WepiFrost Kft. telephelyavató ünnepségén. A már több mint két évtizede Kieffer körtét termesztő családi vállalkozás saját fejlesztésű gépgyártásba kezdett, hogy hatékonyan meg tudják védeni a gyümölcsösüket a tavaszi fagyoktól.

Hogy ne vigye el a fagy a termést

Hazánkban gyakorta óriási károkat okoznak a tavaszi fagyok a gyümölcsösökben. Ezért többféle módon próbálnak a hideg ellen védekezni a termelők. Van, aki füstöl, vagy kis kályhákkal melegíti a fák körül a levegőt, ám az utóbbi néhány évben sokaknál a légkeveréses technológia tört előre. – Fagyzugos területen próbálunk körtét termeszteni már több mint 20 éve, és ennek a sikeressége miatt kellett valami olyan fagyvédelmi módszert alkalmaznunk, amivel gazdaságosan meg tudjuk védeni saját gyümölcsösünket. Kipróbáltunk több mindent, és nálunk a szélgép lett a legjobb megoldás. A tapasztalatszerzés után közel három éve gyártani is elkezdtük a saját fejlesztésű szélgépeinket, és úgy tűnik, hogy az idei évben is sikeresen meg tudtuk még -6 fokban is védeni a korán virágzó Kieffer körtésünket – nyilatkozta stábunknak Weppert Sándor, a WepiFrost Kft. ügyvezetője, a megnyitó ünnepségükön.

Weppert Sándor
Weppert Sándor, a WepiFrost Kft. ügyvezetője

Jobbat, mint ami a piacon kapható

A fagyvédő technológia lényege, hogy összekeverik 20 méteres magasságig a légrétegeket. A felül lévő, melegebb helyről levegőt szív le a szélgép lapátja, és elteríti a gyümölcsös hidegebb, alsóbb rétegeiben. A fenti technológia nem új találmány, több cég is gyárt ilyen eszközöket szerte a világon, ezért igazi kihívást jelentett ezen gépeknél a magyar viszonyoknak jobban megfelelőt tervezni és legyártani. – Sándor alaposan körbejárta a piacot, hogy milyen gépek vannak, és úgy döntött, hogy egy saját fejlesztésű gépet szeretne csinálni. Ennek okán keresett meg engem is, hogy tervezünk egy új típusú gépet, így született meg ez a konstrukció, három év munkájával – mondta Bakai Gábor, a WepiFrost Kft. tervezőmérnöke.

Kétlapátos légcsavar
Kétlapátos légcsavar a magasban

A világon a legmagasabb

A hazai viszonyokhoz tervezett és 100%-ban magyar fejlesztésű szélgépeket vasbeton alapozású, fixen telepíthető, valamint több helyen is felállítható, mobil kivitelben gyártják, így a termelők kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb gépet.

Mobil szélgépek összecsukva
Mobil szélgépek összecsukva

A fixen használható 10 és 12 méteres, a mobil 7 és 9 méteres toronymagassággal kapható. Ez utóbbi igazi világcsúcs, ugyanis jelenleg a legmagasabb a világon. De büszkék a cégnél a gép energiahatékonyágára is. A légcsavart meghajtó elektromos motort egy dízelaggregátor táplálja, amely nagyon megbízható, és keveset fogyaszt. Kétfajta: 15 és 30 kW-os teljesítményben gyártják. Újdonság a légcsavar anyaga is, amely szénszállal erősített kompozitból készül, és jóval könnyebb a társainál.

A konkurenciával ünnepeltek

A telephelyavatón szakmai előadásokra is sor került. Így a jelenlévők megnézhették az F-AIRGO gépét, amelynek ventilátora a traktor hátuljára szerelve, egy csőben szívja le a melegebb levegőt a gyümölcsösben folyamatosan haladva, és különböző tüzelési módú kályhákat is bemutattak a fagyvédő eszközök közül.

Kályhás fagyvédelmi bemutató
Kályhás fagyvédelmi bemutató

Világszínvonalú magyar tervezés és sorozatgyártás

A WepiFrost Kft. szélgépeinek bemutatóját nagy érdeklődés kísérte. A telephelyavatón még megrendelést is vettek fel, így a már közel 50 üzembehelyezett gépük száma újabbakkal bővül a közeljövőben.

Képek/videó: Kristóf Imre

Elérhetőség:
Weppert Sándor
+3620 493 5969
[email protected]
www.wepifrost.hu