fbpx

Végre üresek az ukrán raktárak, és az új termés is közepes

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 02.

A SovEcon múlt heti jelentésében mind az ukrán búza, mind az ukrán kukorica várható termését kevesebbre becsülte a tavalyinál. Mivel mostanra elfogytak a korábbi évek raktárkészletei is, a várható export drasztikusan visszaesik.

aratás
Szerényebb termés, még szerényebb export (fotó: Alexander Ermochenko/Reuters)

Az új ukrán búzatermést – szemben a tavalyi 21,6 millió tonnával – 20,4 millió tonnára becsülik az orosz elemzők (-5,5%), a kukoricatermést pedig 27,6 millió tonnára teszik a tavalyi 31 millió tonna után (-11%). Az okok a kisebb termőterület és a gyengébb termésátlag.

Az ukránok eddig élénk gabonaexportot folytattak. A SovEcon szerint búzából 18,2 millió tonnát, kukoricából pedig 28,4 millió tonnát adhatnak el a betakarításig. Ezzel az elmúlt években felhalmozott raktárkészleteik lényegében ki is ürülnek.

A következő értékesítési szezon már lényegesen szerényebb mennyiségekkel indulhat. Az elemzők szerint az ukrán búzaexport 25%-kal eshet vissza (13,6 millió tonnára), és kukoricából is 23%-kal kevesebb hagyhatja el az országot (22 millió tonnás export).

Az ukrán gabona legfőbb vásárlói Spanyolország, Egyiptom és Kína. Az elmúlt 11 hónapban Spanyolország 5,6 millió tonna búzát és 5,3 millió tonna kukoricát, Egyiptom 1,6 millió tonna búzát és 3,5 millió tonna kukoricát, Kína pedig 4,6 millió tonna kukoricát importált Ukrajnából.