fbpx

Megvadultak az üzemanyagárak, csak a repce profitál belőle

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 22.

Június 15. és június 20. között megvadultak az üzemanyagárak. Két rendkívüli ármódosítási nap is volt az elmúlt héten: a megszokott hétfői bejelentést kedden és csütörtökön újabb kiigazítás követte.

repce aratás
Ahogy nő az olaj ára, úgy nő az olajnövényé is (fotó: Horizont Média)

Június 15. és 20. között a benzin literenként 11 forinttal drágult, a gázolaj pedig 26 forinttal. Kétségtelen, hogy a kőolaj ára is emelkedik, mégis szokatlan aza tempó, ahogy ezt a kutak lekövetik. A 2022. évi árkiugrástól, szerencsére, nagyon messze járunk, de az idei áprilisi árszint már karnyújtásnyi közelségbe került.

 Brent olaj ára

Az elemzők szerint ebben benne van a nyári felhasználási csúcs, ami a várhatóan extrém hőség miatt nagyobb energiaigényt támaszt. Másrészt aggasztóan alakul az orosz-ukrán háború, ami inkább eszkalálódni látszik, semmint a béke felé halad. Ezzel párhuzamosan Izrael is egy totális háború megindítását tervezi az Irán által támogatott libanoni Hezbollah ellen. A kedélyeket csak az nyugtatja, hogy nagyok az amerikai olajkészletek.

A mezőgazdaságot tekintve két jelentős hatása van az olajpiaci nyugtalanságnak:

  1. drágább az aratás
  2. drágább a repce

Az olajnövény ára június 18-ról 20-ra 456 euróról 465 euróra emelkedett tonnánként. Tekintve a forint leértékelődését is, ismét a 180 ezer forintos hazai ajánlatok látszanak reálisnak.

 repce ára
Forrás: barchart.com