fbpx

Kevesebb alma, körte, csemegeszőlő terem idén az EU-ban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 23.

A tavaszi hideg időjárás mindhárom fontos őszi gyümölcs mennyiségében visszaesést okozott Európában. Almából így is őrizni tudja az EU a top-exportőri címet. Az árak alighanem magasabbak lesznek a tavalyinál.

alma ültetvény
Uniós szinten közepes termés várható almából (fotó: Horizont Média)

Alma

Az EU a világ második legnagyobb almatermelője Kína után. A becslések szerint a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kisebb lehet az idei uniós termés a tavaszi hideg időjárás miatt. A 12,2 millió tonnára várt eredmény a 2022-ben betakarított mennyiségnek felel meg. Az export várhatóan egymillió tonna alá (970 ezer tonna) csökken, amiben szerepet játszik Egyiptom devizahiánya is. Az EU ezzel a gyengébb teljesítménnyel is tartani tudja top-expotőri címét a globális almapiacon. Az importált almamennyiség viszont több mint 15 százalékkal 265 ezer tonnára emelkedhet az Észak-Macedóniából, Moldovából és Szerbiából érkező szállítmányoknak köszönhetően.

Körte

Körtetermelésből és -exportból Kína messze a legnagyobb világpiaci szereplő. Az EU termelésben a második helyen, exportban a harmadik helyen követi, nagyságrendnyi lemaradással. Az idei uniós termés negyedmillió tonnával 1,8 millióra csökkenhet, leginkább az olaszországi kiesés miatt. A dél-európai állam az elmúlt 18 év leggyengébb betakarítására készül idén. Az európai körteexport 300 ezer tonnára csökken, míg az import 180 ezer tonnára emelkedik.

Csemegeszőlő

Csemegeszőlőből az EU 500–600 ezer tonnával többet fogyaszt, mint amennyit megtermel, erősen rászorul az importra, és a világ második legnagyobb felvevője az USA után. Az idei szezon nem lesz erős, elsősorban az olaszországi termésveszteségek miatt. 1,3 millióra csökkenhet a leszüretelt mennyiség, ezért most egy 600 ezer tonnás importra van esély. A szőlő java Dél-Afrikából érkezik az EU-ba, de az utóbbi években növekszik a Moldovából érkező szőlő mennyisége is. A világ legnagyobb exportőrei Peru, Kína és Chile.

A részletes számok itt találhatók.

Kapcsolódó cikkeink:

A Golden alma árán nem látszik a nagy uniós készlet
Kiesett az orosz almatermés harmada, extrém árak jönnek