fbpx

Az etanolgyár kiszűri a tavalyi, toxinos kukoricát!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 30.

Végéhez közeledik Magyarországon a kukorica betakarítása, bár a munkát most alaposan megakasztották az esők. A Pannonia Bio a megelőző évekhez hasonlóan idén is 1,1 millió tonna kukoricát vásárol fel. Ehhez most elegendő mennyiségű és minőségű tengeri áll rendelkezésre. A tavalyi nem ilyen volt, és sokan most szabadulnának tőle.

kukoricacső
Az eső miatt az utolsó tábláknak még várniuk kell a kombájnra (fotó: Horizont Média)

Az idei sok és egészséges

Az eddigi tapasztalatok alapján a kukorica meghálálta a belé vetett bizalmat: a termésrekord csak a kisebb vetésterület következtében maradt el, a termésátlagok ugyanis kiválóak voltak. Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója, a dunaföldvári Pannonia Bio szakértői 7,9-8 tonna hektáronkénti eredménnyel számoltak október elején. Tapasztalataik alapján az idén betakarított kukorica jó minőségű, egészséges, toxinmentes. Az előzetes számítások szerint a termés kétharmada fedezi a teljes hazai felhasználást, egyharmada pedig az exportpiacokon találhat vevőre.

Tudják, hogy tavalyi tételek is lehetnek a rakományban

A Pannonia Bio a idén is 1,1 millió tonna kukoricát vásárol fel a magyar gazdáktól, stabil és kiszámítható felvevőpiacot biztosítva az itthon megtermelt terménynek – áll a gyár sajtóközleményében. A Pannonia Bio folyamatosan ellenőrzi az üzembe érkező alapanyagokat, hogy a bioetanol-gyártás melléktermékéből készülő takarmány-alapanyagok is megfeleljenek a szigorú biztonsági előírásoknak. „Az üzembe érkező idei szállítmányokban még a tavalyi készletek is megjelenhetnek, ezért a gyár szűri a rakományokat a toxinokra” – intett Lengyel Zsolt, Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója.

A kukorica jellemzően nyereséget hozott

A gazdák összességében a korábbinál kevesebb inputanyagot használtak fel. Azok jártak jobban, akik a műtrágya beszerzésével megvárták a tavaszt, amikor a nitrogén ára jelentősen csökkent. A kedvező időjárásnak köszönhetően szép termést lehetett aratni. Október közepéig száraz volt az időjárás, így a kukorica java nem igényel szárítást sem. A Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója úgy látja, hogy az árakat idén nem az importkényszer, hanem az exportlehetőségek alakítják, ami az erősödő nemzetközi versenyben felértékeli a hazai, stabil felvevőpiacokat. Körképünk arról, hogy a gazdálkodók hogyan ítélték meg az idei termést: Utolsó remény: kukoricavárakozások a betakarítás előtt.