fbpx

Az öt hatóanyag tökéletes megoldás

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 05.

Akárcsak a többi szántóföldi kultúrában, a kukoricában is elengedhetetlen a gyomosodás megelőzése, ha jövedelmezővé kívánjuk tenni a termesztését. A nagy térköz ugyanis teret ad a nem kívánt konkurenciának, amely különösen a kukorica 8-leveles fejlettségéig nagy hatással bír a termésre. Elsősorban azért, mert ebben az időszakban alakulnak ki a csőkezdemények, s hogy ezekből mennyi és milyen csövek fejlődnek, az cseppet sem lehet közömbös a termelőnek.

 

Szabó István: A gyomirtásra fokozottan figyelünk

 

A címerhányástól a terméskötődésig ugyancsak fokozott a gyomkárosítás veszélye. Nem véletlen, hogy a gazdaságok többségében – figyelembe véve a helyi körülményeket – kiemelt helyen szerepel a gyomirtás. Ezúttal Nagykónyiban, a Koppánymenti Mezőgazdasági Szövetkezetben Szabó Istvánt faggattuk arról, hogy ők hogyan igyekeznek tisztán tartani a kukoricatábláikat.

Vendéglátóm jól felkészült, elhivatott mezőgazdász és minden téren igyekszik lépést tartani a mezőgazdaság technikai és technológiai fejlődésével. Az alapokat a keszthelyi Georgikonon szerezte, majd néhány évvel később Szarvason a növényvédelmi szakmérnöki diplomát is átvehette, ám azóta is folyamatosan bővíti ismereteit.

– A mi szakmánkban az önképzéssel nem lehet leállni, különben elveszíthetjük azt a lehetőséget, amivel jövedelmezővé tehetjük a gazdálkodásunkat – mondja bevezetőként Szabó István, a szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetője, aki a növényvédelmi munkákat is irányítja. – Nagy a felelősség, hiszen 1880 hektárnyi szántón gazdálkodunk, és a jövedelmezőségtől függ minden. Márpedig a mi 25 aranykoronás földjeinken igyekezni kell. Példa rá a kukorica, amelynek termelési önköltsége nálunk 240-280 ezer forint között mozog hektáronként. Ehhez a mai értékesítési árak mellett legalább 6-7 tonnás termésre van szükség, hogy ne legyen veszteséges ez az ágazat. Így aztán érthető, hogy a gyomirtásra fokozottan figyelünk.

– Idén mekkora volt a kukorica területe, és hogyan oldották meg a gyomszabályozást?

– Több – 350-480 FAO számú – fajtát is vetettünk, összesen 870 hektáron. A leggyakoribb gyomok között a kakaslábfű éppen úgy megtalálható, mint a selyemmályva, a csattanó maszlag, az acat, a parlagfű, vagy a különféle szerbtövisfajok, a pipacsról, ragadós galajról nem is szólva. A legnagyobb gondot azonban a fenyércirok okozza.

Mindezek ellenére igyekszünk költségtakarékos megoldásokat alkalmazni, ezért több gyomirtó szert is használunk. Preemergens kezelésnél az Adengo a favorit. Idén a korai és késői posztemergens technológiánál a Principal® Plus Gold mellett az Ordax Super, a Python Optima, a Monsoon, a Nic-It Turbo, a Kelvin 40 SC és az Elumis Peak kapott szerepet.

Hogy hol, mikor melyiket használtuk, az több tényezőtől függött. Például ahol az Adengo nem kapott időben megfelelő mennyiségű csapadékot, ott szükség volt egy második kezelésre is, amihez a szert a gyomok fajtájától tettük függővé. Figyelembe véve a kezelés költségeit, a szerek árait, bonyolult dolog kisakkozni a legjobb megoldást. Egyebek között ezért lettem híve a Principal® Plus Goldnak. Ezzel a készítménnyel egy kezeléssel megoldható a kukorica gyommentessé tétele, ráadásul az ár-érték aránya is elfogadható.

Az olyan nehezen irtható gyomok ellen, mint például a fenyércirok, vagy a csattanó maszlag, a több hatóanyagot tartalmazó, szélesebb hatásspektrumú készítményekkel sikeresebben vehető fel a küzdelem. Márpedig a
Principal® Plus Gold ilyen. A kereskedelmi csomagban található Principal® Plus a nikoszulfuron, a rimszulfuron és a dikamba gyári keveréke, ezért az egy hatóanyagot tartalmazó készítményeknél lényegesen szélesebb hatásspektrummal bír, s önmagában is rendelkezik kétszikű-irtó hatással, amit Successor T csak fokoz. Már csak azért is, mert az utóbbi petoxamidot és terbutilazint tartalmaz, s ez a kombináció rendkívül rugalmas – a talajba történő bemosódása után a csíraölő hatásának köszönhetően a későn kelő gyomokat sem engedi kikelni. Ráadásul a Principal® Plus Gold a kukorica 7-leveles koráig kijuttatható, és a hatékonysága kevésbé függ az időjárási viszonyoktól – mondta befejezésül Szabó István.

A. Gy.