fbpx

Újabb negatív hírek az orosz búzatermésről

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 08.

A SovEcon elemző központ ismét felülvizsgálta az oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését, és 80,7 millió tonnára csökkentette azt. És ez még nem lehet rosszabb is. Két kockázati tényező is mutatkozik, ami lefelé húzhatja a végeredményt.

orosz búza aratás
Az utolsó hónapban is érheti időjárási kár az őszi búzát, plusz a tavaszi sincs még mindenütt elvetve
(forrás: media.licdn.com)

Már 15%-kal kevesebb

Az elemzők szerint a búza terméspotenciálja lényegesen változott az utóbbi másfél hónapban. „Április óta az új orosz búzatermésre vonatkozó kilátások lényegesen romlottak. Az előrejelzésünket 94 millió tonnáról 80,7 millió tonnára csökkentettük. Így sem biztos, hogy a jelenlegi becslés minden időjárási anomáliát tükröz” – mondta Andrej Sizov, a cég vezérigazgatója.

Kockázatok az őszi búzában

Oroszország az utóbbi években rendre 91-92 millió tonnás búzatermést aratott. A most becsült, szűk 81 millió tonnás eredményt még további két kockázati tényező módosíthatja lefelé. Az egyik az, hogy a főbb őszibúza-termesztő régiókban az érés utolsó fázisában a szemek megszorulását okozhatja, ha tartósan nagyon melegre és száraz fordul az időjárás. Ez a termés minőségének drasztikus romlásával járna amellett, hogy súlycsökkenést is okozna. Az agrometeorológiai kilátások alapján ennek reális veszélye.

Kockázatok a tavaszi búzában

Emellett aggasztó, hogy Szibériában, az ország legnagyobb tavaszibúza-termelő régiójában még mindig nem fejeződött be a vetés. A SovEcon becslése szerint május végére mindössze 3,7 millió hektárt vetettek be búzával, miközben az ilyenkor megszokott területnagyság 5,2 millió hektár, a végső számot pedig 5,54 millió hektárra várták. Tehát már a vége felé kellene járnia a munkának és nem a kétharmadánál. Az elemzők valószínűnek tartják, hogy az optimális időablakon belül nem sikerül teljesíteni a terveket, és hamarosan a tavaszi búza betakarítható területét is lejjebb kell korrigálniuk.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Szőkülni kezdett az új búza, nyakunkon az aratás.