fbpx

Eredményes peronoszpóra elleni védelem a magyar szőlőkben

Írta: Szerkesztőség - 2024 június 19.

A szőlőtermesztéssel foglalkozó magyar gazdák számára fontos a termés védelme, amihez hozzájárul a hatékony, rezisztenciatörő növényvédelem. Egy új, felszívódó és rendkívül esőálló készítmény segíti a peronoszpóra elleni küzdelmet.

Ismét peronoszpóra-veszélyhelyzet

A magyarországi szőlőtermesztőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kórokozókkal szembeni megelőző védelemre. Új hatóanyagokra, kombinációkra, technológiai fogásokra van szükség egyrészt az új károsítók megjelenése miatt, másrészről a már jelenlévő fajok természetes genetikai változásának leküzdésére. A korábbi száraz évjáratok után a 2023-as csapadékos év itthon is felhívta a gazdálkodók figyelmét a peronoszpórafélék kíméletlen károkozására, úgy a burgonyában, mint a szőlőben. 2024 száraz és meleg tavasza után országszerte megérkezett a csapadék, ami ismét peronoszpóra-veszélyhelyzetet alakított ki.

borszőlő
Esős tavaszon nehéz megfogni a peronoszpórát (forrás: Corteva)

Egy új, rezisztenciatörő, gyári kombináció

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat világszinten élen jár az új hatóanyagok felfedezésében, azok piacra vezetésében, és számos hatékony, növényvédelmi megoldást hozott a magyarországi piacra. A vállalat munkájának köszönhetően az idei évben a szőlőperonoszpóra elleni küzdelem egyik legújabb, rezisztenciatörő hatású terméke került a hazai kereskedelembe, a Zorvec Vinabel® gombaölő szer.

A Zorvec termékcsalád az utóbbi években Nyugat-Európában hihetetlen sebességgel nyert teret. A Zorvec rendkívül alacsony koncentrációban képes gátolni a peronoszpórafélék életfolyamatait, szisztémikus mozgása révén pedig a kezeletlen növényi részek védelmét is képes megoldani. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a Zorvec a kezelt hajtások éppen fejlődő, illetve később megjelenő leveleinek védelmét is képes hatékonyan megoldani. Külön kiemelendő a rendkívül rövid idő – akár 20 perc – alatt kialakuló esőállóság, ami nagy segítség egy csapadékosabb évjáratban.

A Zorvec Vinabel® egy gyári kombináció, melyben a társhatóanyag az a zoxamid, ami a kiváló esőállóság mellett hosszú hatástartammal és különleges hatásmóddal egészíti ki a Zorvec által kialakított védelmet. Ez az egyedi kombináció a jelenleg elérhető legmagasabb szintű védelmet képes produkálni, bármelyik versenytárssal is hasonlítjuk össze. Ilyen összehasonlításban a gazdaságosság terén is nyerő a Zorvec Vinabel®, érdemes utánaszámolni. A Zorvec Vinabel® rugalmasan, a kezeléskor meglévő lombfal nagyságához illesztve dozírozható, és mivel II. forgalmi kategóriába tartozik, könnyen hozzáférhető a legtöbb szőlőtermesztő számára.

Jól működik és hosszan hat

Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezetője, növényvédő szakmérnök 530 ha ültetvényen nyújt szőlészeti és növényvédelmi segítséget a Balatonboglári Borvidéken. A Zorvec Vinabel® hatékonyságával kapcsolatban így nyilatkozott: „A 2023-as évben már kipróbálhattuk a készítményt kísérleti, 2 hektáros parcellánkon, ahol Királyleányka szőlőfajtát termelünk. A tavalyi, peronoszpórajárványos évben ezen a parcellán nem tapasztaltunk mérhető gazdasági kárt. A termék bizonyította hatékonyságát, ezért az idei szezonban már nagyobb felületen számítunk rá. A Zorvec Vinabel®-t napjaink talán legerősebb készítményének gondolom, amelyet kiváló hatékonyság és hatástartam jellemez. A szőlőperonoszpóra elleni védelem egyik fő bástyája lehet az integrált növényvédelmi technológiában.”

A termelők itt találnak bővebb információt a Zorvec Vinabel® gombaölő szerről. A termék elérhetőségéről pedig érdeklődhetnek a Corteva területi képviselőinél és szaktanácsadóinál, akiknek az elérhetőségét itt találják.  

Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere

Lásd még a témában szakcikkünket: A szőlő lisztharmatos, peronoszpórás, botritiszes betegségéről.