Ez jön: drónok, 5G, ingyenes digitális adatszolgáltatás

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 14.

Megjelent Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) intézkedési terve – adja hírül oldalán Nagy István agrárminiszter. Most egy kormányhatározat konkrét forrásokat is megjelölt a célok eléréséhez. Máris lesz 5G- és dróntesztelő műhely, digitális piac és ingyenes agrometeorológiai adatszolgáltatás.

 

dron

Lesz hely a tesztelésre (Forrás: Horizontmédia)

 

Digitális tananyagok, oktatás

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője felhívta a figyelmet, hogy az agrárdigitalizáció az információ gyűjtésével és feldolgozásával, illetve a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez. A DAS keretében többek között a Digitális Agrárakadémia (DAA) segíti a magyar gazdák digitális kompetenciájának fejlesztését, emellett megkezdődik az agrárágazat adatgazdálkodási környezetének fejlesztéséhez szükséges digitális rendszerek előkészítése is. A Digitális Agrár Akadémia működésére a kormányhatározat szerint

  • idén 250 millió forint,
  • 2021-ben csaknem 560 millió forint,
  • 2022-ben csaknem 653 millió forint,
  • 2023-ban bő 484 millió forint,
  • 2024-ben mintegy 473,5 millió forint,
  • 2025-től 2027-ig mintegy 458,5 millió forint áll majd rendelkezésre.

 

A Ménesbirtok digitális mintagazdaság is lesz

Nagy István elmondta, hogy a DAS végrehajtása során a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. digitális mintagazdaságként, valamint mezőgazdasági 5G- és dróntesztpályaként is segíti a jövőben a megfelelő innovációs környezet létrehozását, másrészt lehetővé teszi a termelők számára ezeknek a technológiáknak a bemutatását. Ezért a Ménesbirtok digitális stratégiai céljaihoz csaknem 1,2 milliárd forintot tőkeemelést hajtanak végre. A stratégiával összefüggésben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is kap 133,8 millió forintot, a Nemzeti Földügyi Központ 76,2 milliót, tisztán a geodéziai feladatok javára pedig 40 milliót.

 

Ingyenes adatszolgáltatás

Az agrárminiszter szerint az intézkedési terv elfogadásával megnyílt a lehetőség, hogy Magyarország agrárgazdasága újabb szintre lépjen és általánossá váljon a mezőgazdaság 4.0, azaz az adatalapú digitális agrárgazdaság. Létrejön a Digitális Termelői Piac, amely logisztikai, valamint minőségbiztosítási és menedzsment-szolgáltatásokat is nyújt majd a hazai termelők és fogyasztók közötti minél rövidebb ellátási lánc működéséhez. A Digitális Agrár-rezsicsökkentési Program keretében az állami szervezetek által „előállított” és gyűjtött adatok bárki számára ingyenesen, nyílt adatként és digitálisan hozzáférhetővé válnak. Ennek első lépéseként 2021-től az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai adataihoz a mezőgazdasági termelők ingyen juthatnak hozzá.

Az agrárdigitalizáció végső célja az átláthatóbb és jövedelmezőbb működés megvalósítása. Az ágazat digitalizációjának tervéről itt talál egy összefoglalót. A stratégia végrehajtásához megjelölt feladatokat és forrásokat az 1895/2020. (XII. 9.) Korm. határozat tartalmazza.

A Mezőhír oldalán legutóbb Fórián Zoltán írt arról, hogyan lehetne megvalósítani a mindennapok szintén a Digitális Agrár Stratégiát.