fbpx

Villámgyors cselekvésre van szükség a Brexit ügyben

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 14.

Ahhoz képest, hogy két hét múlva felbomlanak a régi kereskedelmi kapcsolatok Nagy-Britanniával, nagyon keveset tudunk arról, hogy mi lesz ezután. Az agrár-élelmiszeripari ágazatot súlyosan érinti a Brexit.

 

kamionok brexit

Óriási kamiontorlódás várható a határon (Forrás: channel4.com)

 

Az EU és az Egyesült Királyság (UK) közötti kereskedelmi tárgyalások végéhez közeledve az európai élelmiszerellátási-lánc szereplőit képviselő szervezetek közös nyilatkozatot tették közzé. A FoodDrinkEurope, a Copa-Cogeca, a CELCAA, az EFFAT felszólítják a tárgyalófeleket, hogy egy olyan átfogó vám- és kvótamentes kereskedelmi megállapodást hozzanak létre, amely harmonizálja a szabályokat, beleértve az egészségügyi és növényegészségügyi intézkedéseket. Mindamellett törekedni kell az egyenlő versenyfeltételekre, beleértve a munkavállalók jogait is.

 

A tárgyalások kimenetelétől függetlenül a szervezetek öt sürgős kérést fogalmaztak meg:

  1. Megállapodás nélkül a kiszabott vámok és a szigorú vámkövetelmények miatt súlyos helyzet alakulhat ki, mivel az agrár-élelmiszeripari vállalkozások valószínűleg jobban megérzik a Brexit hatását, mint más ágazatok. Gyors intézkedésekre lesz szükség a zökkenőmentes átálláshoz.
  2. A tárgyalások lezárását követően azonnal tisztázni kell az EU-UK közötti kereskedelmi szabályokat, hogy minél gördülékenyebb legyen az átállás.
  3. A hatóságoknak gyors és hatékony tájékoztató kampányokat kell szervezniük annak érdekében, hogy segítsék a vállalkozásokat az új szabályok megértésében és működésük megtervezésében.
  4. Meg kell védeni a munkavállalók jogait és a vállalkozásokat, hogy az európai agrár-élelmiszeripari láncban megőrizzük a munkahelyek biztonságát.
  5. december 31. után zavarok léphetnek fel a kereskedelemben. A vészhelyzetek kezeléséhez az Európai Bizottságnak folyamatos párbeszédet kell folytatnia az Egyesült Királyság hatóságaival.

 

A Brexit-szabályok követésére már született egy tájékoztató oldal, amiről itt írtunk.