fbpx

Bemutatóüzemként nyertek támogatást a kutatóállomások

Írta: Szerkesztőség - 2024 június 08.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 984,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját. A fejlesztés a VP1-1.2.1-23 kódszámú, „Bemutató üzemek támogatása” című pályázat forrásaiból valósul meg Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason.

kajszi metszés Tordas
Kajszimetszési bemutató Tordason (fotó: Horizont Média)

Új fajták, új technológiák tesztelése

A fajtákat az ország különböző termőhelyein vizsgálja a Nébih, ennek köszönhetően termőhelyenként rendelkeznek adatokkal a különböző szántóföldi, kertészeti és erdészeti fajták legfontosabb értékmérő tulajdonságairól. A kutatóállomások révén a termelők gyakorlatorientált ismeretanyaggal gazdagodhatnak a fajtákról, termesztéstechnológiákról és gazdaságszervezési minták alkalmazásáról.

Jobb kísérleti körülmények

A közel egymilliárdos támogatás segítségével 10 db erőgépet (90-200 LE): parcellakombájnt, fagyvédelmi szélgépet, síkfalmetszőt, gyomfésűt, aprómagvető egységgel ellátott rövidtárcsát, mulcsozót, csávázógépet, vetőmagtisztítót, gabona-egészmaganalizátort, továbbá meteorológiai állomásokat szereznek be a kutatóállomások. A korszerűsítéssel olyan növényfajta-kísérletek végezhetők el, melyek jóvoltából növelhető a termésbiztonság és -minőség.

A projekt befejezése 2025. szeptember elejére várható. A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a szakemberek.