fbpx

Almatárolás az energiahatékonyság szemszögéből

Írta: - 2024 június 07. -Hirdetés

A postharvest folyamatok egyik legnagyobb energiaigényű tevékenysége a hűtve tárolás. A korábbi évek beruházásainál még nem volt elvárásként megfogalmazva az energiahatékony üzemeltetés, de ennek költsége a közelmúlt megnövekedett energiaárai miatt mára meghatározó tényezővé vált.

Az MSZ 7075 : 2000 szabványunk teljes körűen lefedi a hűtött almatárolás követelményeit. Innovatív megoldásaink a szabvány minimumát meghaladják, hatásukat együtt fejtik ki, és így biztosítanak évről évre tartósan élvezhető előnyöket partnereinknek.

Ma már hazánkban is egyre több beruházó tervez a kamrák bérbeadásával is. Így alapvető szempont a hűtés kamránkénti külön működtetése. Energiafelhasználás szempontjából a hőntartási ciklusban is előnyösebb a szeparált aggregát. A hagyományos, ki/be kapcsolású kompresszorokkal szemben inverteres aggregátjainkkal – hőntartás fázisban – legalább 20%-os megtakarítás érhető el. Nem elég azonban a számított hűtési energia alapján méretezni az összetevőket. A minél alacsonyabb hőmérséklet-különbség a szárítási fokban és az energiafelhasználásban is egyaránt meghálálja a beruházáskori magasabb befektetést. Megfelelő berendezéssel és vezérléssel akár még a deresedés is „jégakkuként” hasznosítható, leolvasztáskor hűtési pufferként használva, nulla kompresszormunka mellett. Szintén ide tartozik a fordulatszám-szabályozott EC ventilátor alkalmazása.

A kamrák maximális kihasználását a ládák méreteihez igazított szélességük és magasságuk teszi lehetővé

Megfelelő vezérléssel biztosítható a lehűtési fázis és a tárolási fázis elhatárolása és a szükséges vetőtávolság beállítása is. Az ezek alapján kiválasztott elpárologtató önmagában is megtakaríthat 15–30% közötti mennyiségű energiát. A komponensek gondos méretezése, kiválasztása után jelentős szerep jut az elhelyezésüknek is. A körültekintő tervezésnek köszönhető csökkenő veszteségek szintén a felső zónába tolják az energiamegtakarítási lehetőségeket.

Az ULO-rendszerünk elhelyezése nem csökkenti a hasznos alapterületet, sem a rakodási területeket

Az ULO, Smartfresh vagy ECO plants tárolási eljárások hatásai az eredményekre megkérdőjelezhetetlenek. Mind a három eljárás – eltérő mértékben – hatással van az alma légzésére. Ez azért is fontos, mert a csökkentett légzés kisebb hőkibocsátással, ezáltal kisebb hűtési igénnyel jár. Az elmúlt évtizedek működési tapasztalatai azt mutatják, hogy például az ULO-eljárás esetében több elektromos energiát spórolunk meg a hűtési oldalon, mint amit maguk az ULO-gépek felhasználnak. A hosszú távú hűtőtárolók esetén a befektetés kétszeresen térül meg, hiszen a közvetlen energiaárak csökkenése mellett a tárolás minősége is javul. Az alacsonyabb villanyszámla minden szezonban, minden hónapban hozzájárul a költségek kordában tartásához, egyben hozzásegíti a gazdákat ahhoz, hogy a piac megfelelő áron tisztelje meg a munkájukat.