fbpx

Tanácsok házi klímaszereléshez

Írta: - 2022 július 04. -Hirdetés

A klímák beépítése egy bonyolult, soklépéses folyamat, amelyhez komoly szakértelem szükséges. Csak annak javasoljuk, akinek komoly gyakorlata van a lakásfelújításban, szerelési munkálatokban, mert rengeteg banánhéjon el lehet csúszni. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne járhatnánk sikerrel! Milyen lépésekből áll a folyamat?

Mielőtt belekezdenénk, fontos megemlíteni, hogy a klímák beszereléséhez számos komoly műszerre, szerszámra szükség lesz. Így csak akkor vágjunk bele, ha rendelkezünk ezekkel, vagy kölcsön tudunk kérni.

A klíma teljesítményének meghatározása

Az első lépés a szükséges teljesítmény meghatározása. Ehhez elég sok tényezőt figyelembe kell vennünk:

  • Hány négyzetméteres helyiséget/helyiségeket akarunk klimatizálni, avagy mekkora légköbmétert szeretnénk nyáron hűteni?
  • Milyen elhelyezkedésűek ezek a helyiségek, mennyi a napsütéses órák száma, mekkorák az ablakok?
  • Milyen a helyiség falainak hőmérséklete? Nyáron például sokat számít, hogy egy meleg padlástér, vagy egy klimatizált lakás van-e felettünk.
  • Milyen hőforrások vannak a klimatizálandó térben?

Ezek alapján ki lehet számolni, hogy hány kilowattórás teljesítményű klímára lesz szükségünk. Ez a számítás meglehetősen bonyolult, úgyhogy ebben a fázisban szükség lesz szakember bevonására.

A klíma kiválasztása

A következő lépés a klíma típusának kiválasztása. Fűteni is akarunk a klímával, vagy csak hűteni? Fontos számunkra, hogy a páraszintet egy adott szinten állandósítsuk a lakásban? (Pl. különleges igényű szobanövények miatt.) Szükségünk lehet esetleg légsterilizáló funkcióra?

Az on/off klímák előnye, hogy könnyebb őket beszerelni, viszont induláskor nagy áramfelvétellel kell számolni, amit egy régebbi elektromos hálózat nem biztos, hogy képes kezelni. Ha on/off klímában gondolkodunk, mindenképpen beszéljünk előtte villanyszerelővel!

Ha megvan a típus, akkor a modell kiválasztása következik. Érdemes alaposan utánaolvasni a különböző gyártóknak, típusoknak. Azt is észben kell tartani, hogy egy igazán jó minőségű, energiahatékony modell nem a legolcsóbb kategóriába fog tartozni.

klíma

A klíma beszerelése

  1. A klíma beszerelése egy bonyolult folyamat, amely sok zajjal jár, ezért nem árt, ha előre szólunk a szomszédságnak, hogy ne okozzunk nem várt kellemetlenséget. A munkálatok elvégzése előtt alaposan olvassuk el a szerelési útmutatót!

  2. Az első lépés az, hogy meggyőződjünk róla: a beltéri egységnek kiszemelt falszakaszban nem futnak csövek, vezetékek. Csak utána tudunk fúrni a 8-12 dübelhez. Nagyon fontos a vízszintezés, ugyanis a kondenzvíz a gravitáció segítségével távozik a kivezető csonkok felé. Ha tehát megdőlt a beltéri egység, akkor nem tud távozni.

  3. A fal áttörése során fontos, hogy elég széles legyen a lyuk, tehát az összes vezeték beleférjen, illetve hogy nincsen-e ott áthidaló vagy betongerenda, mert az kifoghat a fúrógépen.

  4. A cső átvezetése előtt helyezzük fel rá a szigetelést! Így biztos nem sérül meg.
  1. A beltéri egység bekötéséhez használatos rézcsöveket tisztítsuk meg, helyezzük fel a hollandi csavarokat, peremezővel préseljünk peremet a csőre, majd húzzuk össze a beltéri csonkot és a hollandi csavarokat.
klímaszerelés
  1. A legtöbb klímához 5 méterre elég hűtőközeget adnak, ennél nagyobb távolság esetén rá kell töltenünk. Azt is tartsuk észben, hogy a kültéri és a beltéri egység között maximum 3 méter szintkülönbség lehet, eltérő esetben olajzsákot is ki kell alakítani.

  2. A tartókonzoloknál érdemes készen kapható megoldást választani. Egy jól felszerelt konzolnak egy átlagos férfi testsúlyát el kell bírnia, ellenőrizzük! Ha rendben van, felszerelhetjük a konzolokra a kültéri egységet.

  3. A kültéri egységnél ugyanúgy zajlik a hollandiszerelés, mint a beltéri egységnél. A sorjázásról sem szabad megfeledkezni, így sok későbbi problémát megelőzhetünk.

  4. A hollandi szerelvény mellett találunk két imbuszkulccsal nyitható csapot. Csatlakoztassuk a nyomásmérőt a hollandival szemben található menetes csonkra, a szervizcsonkra, és csatlakoztassuk a vákuumszivattyút. Vákuumoljuk a rendszert, hogy eltávolítsuk a belső szennyeződéseket, vizet!

  5. A vákuumozás után egy óráig hagyjuk pihenni a rendszert, hogy lássuk, sikeres volt-e a vákuumozás! Ezt hívják vákuumtesztnek.

  6. Nyissuk meg a talpasszelepeket!, Majd a szervizcsonkra csatlakoztatott nyomásmérővel figyeljük, ahogy a rendszer felveszi a szükséges nyomásértéket. Elindítjuk a berendezést, és ellenőrizzük, hogy megfelelően működik-e. Ha minden lépésnél odafigyeltünk, akkor hiba nélkül üzemel is a berendezés!

Ez lenne a munkafolyamat. Látszik, hogy nem egy egyszerű barkácsmunkáról van szó, de a kellő felkészüléssel meg lehet birkózni vele!

Honlap: https://zakanyszerszamhaz.hu
Email: [email protected]
Mobil: +36306450183

Képek forrása: Freepik