fbpx

A KRONE digitális megoldásai is debütáltak

Írta: MezőHír-2023/09. lapszám cikke - 2023 szeptember 04.

A közelmúltban izgalmas sajtóeseményen vehettünk részt, ahol a KRONE az új, szálastakarmány-betakarításhoz kapcsolódó gépei mellett az egyre szélesebb kínálattal rendelkező digitális megoldásait is bemutatta. Cikkünkben az utóbbi témával foglalkozunk, de a gépújdonságok miatt érdemes lesz társlapunk, a GÉPmax szeptemberi számát is elolvasni!

Előzetes programozást kínáló új KRONE PreSelect kezelőrendszer

A KRONE PreSelect rendszerrel a KRONE egy új típusú gépkezelő rendszert mutat be, amely lehetővé teszi a traktorhoz csatlakoztatott függesztett munkagépek hidraulikus funkcióinak előzetes kiválasztását, és ezek működtetését a traktoroldali vezérlőszelepekkel. Az elektromos funkciók, mint például a felfekvési nyomás beállítása, közvetlenül megvalósíthatók. A KRONE PreSelect rendszer kezdetben a jól ismert KRONE EasyCut B 870, B 1000 és B 950 Collect hármas kaszakombinációkhoz lesz használható, de a jövőben más gépcsoportokhoz is elérhető lesz.

A KRONE PreSelect Digital segítségével a funkció előre kiválasztható, és a vezérlőegység a traktor ISOBUS-képes hajtókarján található AUX gombokkal vezérelhető anélkül, hogy a markolat megváltozna (fotó: Krone)

KRONE PreSelect DS 50

A KRONE PreSelect DS 50 egy modern kialakítású rendszer, melyhez a DS 100 kezelőegység szolgált alapul. A munkagéphez közvetlenül csatlakozik, áramellátása pedig a vezetőfülkében található 12 V-os csatlakozón keresztül történik. A KRONE PreSelect DS 50 ergonomikus egykezes kezelést kínál fóliabillentyűzettel. A hármas kaszakombinációk esetében előre programozhatók különféle hidraulikus funkciók, például a kaszaegységek egyik vagy mindkét oldali kiemelése, a munkaszélesség módosítása vagy a keresztirányú szállítószalagok elfordítása, majd az előre kiválasztott funkciók a traktor vezérlőegységeinek működtetésével végrehajthatók. Az állapotjelző LED-lámpák mutatják az adott meghajtók helyzetét (bekapcsolt/kikapcsolt), a kaszák szállítási pozícióját, valamint a hidraulikus funkciók aktuálisan kiválasztott állapotát. A kaszaegységek felfekvési nyomása és a keresztirányú szállítószalagok sebessége a kijelzőn látható, és a „mínusz”, illetve a „plusz” gombokkal állítható.

KRONE PreSelect Digital

A KRONE PreSelect Digital gépkezelő rendszer alapvetően ugyanazokat a feladatokat látja el, mint a KRONE PreSelect DS 50. A két rendszer között az a különbség, hogy a munkagép és a traktor ISOBUS-csatlakozóaljzata közötti kábelkapcsolat egy ISOBUS-terminálon keresztül teszi lehetővé az információk megjelenítését és az előzetes beállításokat. A csatlakoztatott munkagépek hidraulikus funkciói az ISOBUS-terminálon az előzetes programozás kínáló KRONE PreSelect Digital elektromos kezelőrendszerrel előre kiválaszthatók, majd a traktoroldali vezérlőszelepekkel működtethetők.

A szimbólumok azt mutatják, hogy az adott pillanatban melyek a kiválasztott funkciók. A KRONE PreSelect Digital ezenkívül beépített üzemóra-számlálóval is rendelkezik, és jelzi a kaszaegységek fordulatszámát is. A felfekvési nyomás és a keresztirányú szállítószalagok sebessége a gombok megnyomásával állítható. Nagy előnyt jelent, hogy a funkciók előzetes kiválasztásához és a vezérlőszelepek működtetéséhez rendelkezésre áll a traktor ISOBUS-kompatibilis menetirányító karja. Ily módon a traktor és a munkagép összes funkciója – még az ISOBUS-vezérlés nélküli gépeken is – kényelmesen működtethető egy joystick segítségével anélkül, hogy másik kezelőfelülethez kellene nyúlni.

KRONE Smart Support: belépés a távdiagnosztikába

A telemetriai egységek bevezetésével a KRONE gépek számára sok új lehetőség nyílik meg. Amellett, hogy a gép a tulajdonosát agronómiai adatokkal látja el, lehetőség nyílik arra is, hogy a kereskedők átfogó szervizszolgáltatást nyújtsanak. Pontosan ezzel a céllal született meg a KRONE Smart Support rendszer. A kereskedőknek ez lehetőséget ad a szervizzel kapcsolatos adatok megtekintésére egy adott gépen, ha a tulajdonos hozzáférést ad az adatokhoz

A tulajdonos megőrzi az adatok feletti rendelkezés jogát

Ebben az esetben fontos, hogy az adatok feletti rendelkezési jog a gép tulajdonosának legyen fenntartva, akinek lehetősége van arra, hogy saját hatáskörben hagyja jóvá és vonja vissza az adatokhoz való hozzáférést a szervizpartnerei számára. A kereskedő viszont természetesen korlátozás nélkül használhatja a rendszert a saját gépeihez, például a bemutatókon használt gépekhez, hogy meggyőzően és korlátozások nélkül be tudja mutatni az előnyöket az ügyfelei számára.

A hatékony szervizszolgáltatás a siker kulcsa

„Az első gépet az értékesítési részleg adja el, a másodikat pedig a szerviz” – szinte mindenki ismeri ezt a mondást, és szinte minden mezőgazdasági gép tulajdonosa alá is írja ezt.

A Smart Support rendszerrel a KRONE lehetővé szeretné tenni a kereskedői számára, hogy teljes körű, hatékony és jövőorientált szolgáltatást tudjanak nyújtani. Ezzel összefüggésben a kereskedőknek szeretnénk betekintést nyújtani olyan értékes adatokba, mint az aktív hibakódok, a gép pillanatnyi tartózkodási helye vagy az üzemóra számlálója. Ez lehetőséget ad a szervizszolgáltatónak arra, hogy gyorsan reagáljon, és a lehető legjobban felkészüljön a soron következő feladatra. Az egésznek az a célja, hogy a gép állásideje a lehető legkevesebb legyen, míg a saját erőforrásokat optimálisan kihasználja.

KRONE Smart Support-áttekintés – a legfontosabb információk, összefoglalva

A KRONE új és modern ISOBUS-kezelőfelületet kínál

A KRONE az innovatív megjelenítésnek és a kiváló áttekintésnek köszönhetően az új ISOBUS-kezelőfelülettel még nagyobb kényelmet biztosít a munkagépek kezelésében. A gépek mostantól dinamikusan jelennek meg a terminálon animációk és 3D grafikák segítségével, így a gépkezelő bármikor részletesen követheti a gép aktuális munkafolyamatait és a beállított értékeket, miközben az adott gép funkciói a felső állapotsorban és az oldalsó menüsorban is megjelennek. Az állapotsor alatt elhelyezett fülek segítségével lehívhatók a különböző gépfunkciók, azok beállításai és az ügyfélszámláló is.

A felhasználói felület alján található, szabadon konfigurálható többfunkciós sáv rendkívül praktikusnak bizonyult. Itt helyezhetők el a gépek legfontosabb funkciói, például rendképzőknél a rotorok magassága vagy a kiemelés késleltetése. A funkciók különböző értékek megadásával egyedileg beállíthatók.

Az egységes szimbólumok és fülek segítenek abban, hogy a gépkezelő típustól függetlenül minden KRONE gépen optimálisan eligazodjon. Az intuitív megjelenítés mellett a modern felhasználói felület most még jobb láthatósággal jelenik meg nappali és éjszakai üzemmódban, az adott fényviszonyokhoz igazodva.

Az új ISOBUS-kezelőfelület egy új, nagyobb teljesítményű vezérlő számítógéppel együtt kerül bevezetésre. A modern ISOBUS-felhasználói felület először a Swadro TC 2000 rendképzőkhöz lesz elérhető. A következő két éven belül a KRONE több új ISOBUS-gépe is az új kezelőfelülettel fog rendelkezni.

Fodor Mihály