fbpx

Az abszorpciós hűtés alkalmazása a feldolgozóiparban az energetika tükrében

Írta: MezőHír-2023/09. lapszám cikke - 2023 szeptember 04. -Hirdetés

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság napjainkban egyre fontosabbá válik a világ különböző gazdasági szektorainak működése során. Az energiaköltségek és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mind a vállalatok, mind pedig a kormányok számára kiemelt prioritású cél. Ebben a kontextusban az abszorpciós hűtés technológiája jelentős előrelépést kínál a feldolgozóiparban, és így hozzájárulhat az energiahatékonyabb és környezetbarátabb termeléshez.

Az abszorpciós hűtés egy olyan technológia, amelyben hőenergiát használnak fel a hőmérséklet csökkentésére. Az eljárás alapját az a folyamat képezi, melynek során a hűtőberendezések hőenergiát igényelnek a hűtési feladat ellátásához a hagyományos kompresszoros hűtők villamosenergia-igényével szemben. Ennek a hőenergiának minimum 80 °C-on kell rendelkezésre állnia, mely biztosítható megújulóenergia-forrásokból, úgymint hulladékhőből és napenergiából. Tehát az abszorpciós hűtés egyik előnye, hogy nem igényel elektromos kompresszort, mint például a hagyományos hűtőberendezések.

Az energetika és a feldolgozóipar kihívásai

Az LHG Kft. 2014 óta folyamatosan foglalkozik az energetikai kihívásokkal és az abszorpciós hűtés optimális alkalmazhatóságával a feldolgozóipar számos területén – például az élelmiszeriparban, vegyiparban és gyógyszeriparban –, ahol a termelés során elengedhetetlen a precíz hőmérsékleti és környezeti feltételek fenntartása. Ezekben az iparágakban a hűtési és fűtési folyamatok magas energiaigényt támasztanak, amelyek összességében hozzájárulnak a vállalatok jelentős energiafogyasztásához és üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Az energiafogyasztás csökkentése és a fenntarthatóság előmozdítása érdekében az abszorpciós hűtés kiváló megoldást kínál. Ennek a technológiának az alkalmazásával a vállalatok csökkenthetik az elektromosenergia-igényüket, ami közvetlenül hozzájárul az üzemeltetési költségek csökkentéséhez. Továbbá, mivel az abszorpciós hűtés a termelés felesleges hőenergiáját hasznosítja, így környezetbarát módon állítja elő a feldolgozóipari folyamatok hidegenergia-igényét anélkül, hogy plusz környezetterheléssel járna együtt.

Az abszorpció elméleti kapcsolási vázlata

Az élelmiszeriparban az abszorpciós hűtés kiválóan alkalmazható például a hűtött tárolók hűtésére.

A technológia lehetőséget kínál a vegyiparban és a gyógyszeriparban a kritikus hőmérsékleti szabályozásra is. A gyógyszeriparban például a gyógyszerek gyártása, tárolása és szállítása során megfelelő hőmérséklet fenntartása rendkívül fontos, melyre az abszorpciós hűtés hatékony és energiatakarékos megoldás.

Az abszorpciós folyamatok komplexek, és emellett pontos hőmérsékleti szabályozást tesznek lehetővé, hogy optimális hatékonyságot érjenek el.

SZERZŐ: LUKÁCS ANDRÁS• LHG KFT.