fbpx

Most franciák és spanyolok együtt zárták le a határt

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 05.

Ritka pillanat, amikor a franciák nem a spanyolok ellen tüntetnek, hanem összefognak velük. Hétfő délelőttől kedd délelőttig együtt zárták le a francia-spanyol határt, hogy a forgalmi káosszal a mezőgazdaságra irányítsák a közvélemény figyelmét az uniós választások előtt.

határblokád traktor
A traktorok elfoglalják a határátkelőt (forrás: AP)

Egy utolsó tüntetés a választások előtt

Hétfőn az összes jelentősebb határátkelőhelyet lezárták a gazdálkodók traktorai Spanyolország és Franciaország között, a baszkföldi Iruntól a katalóniai La Jonqueráig. Mintegy 100 jármű blokkolt 7 határátkelőt. A tiltakozás forgalmi káoszt okozott, de hamar véget ért. Célja az volt, hogy a választások előtt még egy utolsó erőteljes üzenetet küldjön a társadalom számára: olyanokra kell bízni az európai vezetést, akik számára fontos az élelmiszertermelés, a gazdák boldogulása.

„Meg kell védenünk magunkat, és gondoskodnunk kell arról, hogy az európai hatóságok odafigyeljenek ránk” – mondta Martí Planas, a katalán Revolta Pagesa gazdaszervezet szóvivője hétfőn, a La Jonquera határátkelőhelyen jelen lévő újságíróknak.

Gazdabarátabb agrárpolitikát

Az összehangolt spanyol-francia tüntetést 24 órásra tervezték, a gazdák egy része hétfőről keddre a traktorokban éjszakázott. A hatóságok jelentős fennakadásokat jelentettek be. A gazdálkodók történelmi jelentőségűnek tartották az eseményt abból a szempontból, hogy korábban a franciák és a spanyolok egymást támadták az értékesítési nehézségeik miatt, mostanra azonban rájöttek, hogy van közös ellenségük is: az európai agrárpolitika.

Bár a gazdák egy része a magas üzemanyagárakra, mások az aszályra és az öntözés árára, ismét mások a terményárakra panaszkodtak, de azt mindannyian kifogásolták, hogy az EU olyan termelési előírásokat kér rajtuk számon, amit az import élelmiszerekkel szemben nem követel meg, ezzel ellehetetleníteni az európai termelést és veszélyezteti a közösség élelmiszer-biztonságát.