fbpx

Talajlazítás nagynyomású levegővel? Holnap megnézheti!

Írta: Szerkesztőség - 2024 június 05.

Folyamatosan romlik a termőtalajok állapota Magyarországon és a világ minden részén. Amennyiben nem változtatunk a talajművelésen, úgy a 2060-es évekre esik majd az utolsó aratás időpontja. A GAIA Technologies bemutat egy szabadalmazott technológiát az ültetvények bolygatásmentes lazítására és táplálására. Csütörtökön Tokajba várják az érdeklődőket.

Élőben is megnézheti holnap (forrás: GAIA Technologies Kft.)

Levegőhöz jut a talaj

A tömörödött talaj komoly problémákkal szembesíti a gazdálkodókat: csökkent vízbefogadó és vízmegtartó képesség, a rossz levegőzés miatt oxigénhiány lép fel, gátolt a gyökérnövekedés, romlik a tápanyag-felvétel és a talaj biológiai aktivitása, fokozódik a talajdegradáció, esik a terméshozam.

A GAIA Technologies szabadalmazott technológiája nagynyomású levegővel végzi a talajszerkezet lazítását. Ennek során precíz tápanyag- és vízinjektálásra is van lehetőség. Utóbbi csökkenti a túlzott műtrágyahasználatból adódó környezeti terhelést is. Az eljárás javítja a termés minőségét és mennyiségét, és hozzájárul a talajdegradáció megállításához, a CO2 megkötéséhezés a klímaváltozás csökkentéséhez.

A cég szerint ez az egyetlen olyan a módszer, amelyik a termésátlagok csökkenése nélkül képes a mezőgazdasági művelés dekarbonizálására, és közelebb vinni az EU 2050-re kitűzött nettó zéró CO2-kibocsátási céljához.

Bemutató Tarcalon

Ezt holnap, június 6-án demonstrálni is fogják az érdeklő termelők előtt. A Tokaji Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet és a Tokaj-Hegyalja Egyetem szervezésében a tarcali fajtagyűjteményben (Szarvas dűlő 48.107565 N, 21.375166 E) rendezik meg a talajszellőztetéssel kombinált tápanyag- és biostimulátor-injektálás bemutatóját.

A nyitóbeszédet 9 órakor dr. Kovács Tibor, a Tokaji Kutatóintézet ügyvezető igazgatója tartja meg, ezt követi a technológia ismertetése, majd a működés gyakorlati bemutatása. A demonstrálás délig tart. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

További információk:

Email: [email protected]
Mobil: +36 20 9128 796