fbpx

Retek: dacol az energiaárakkal, mégis megéri termelni

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 19.

A retek téli értékesítési szezonját kevéssé befolyásolták az energiaárak. A kínálat és az árak is kiegyenlítetten alakulnak, amiből leginkább nyáron profitál majd az ágazat.

retek
Egy stabil piacú termék (forrás: cdn.shopify.com)

Nagy kínálat idején is jó az ár

A retek nemzetközi piaca most csendes, mondja a holland Daily Fresh Radish egyik munkatársa. John Grootscholten szerint januárban általában jobb a kereslet erre a zöldségfélére, ezért egy kicsit csalódott. Eddig az egész téli értékesítési szezon közepesen alakult. „Korábban télen nagy árcsúcsokat láttunk, míg a nyarakat nyomott árak jellemezték. Ez megváltozott: már nincsenek nagy árcsúcsok és mélypontok. Ez viszont azzal az előnnyel jár, hogy nyáron, amikor sokkal több a retek, nagyobb haszonnal értékesíthető a portéka” – magyaráz a holland kertész. (Itt írtunk róla, hogy idén karácsony előtt a hónapos retek ára a magyar boltokban ugyanannyi volt, mint 2020-ban, míg a legtöbb zöldség és gyümölcs 15-40 százalékot drágult.)

Télen Németország a holland kereskedők legfontosabb piaca. Itt egyáltalán nincs saját termesztésű retek a hideg hónapokban, így leginkább a hollandoktól és olaszoktól importálják. Nyáron a németek önellátók ebből a zöldségből, így a hollandok egyéb pénzes vásárlók felé fordulnak: Belgiumba, az Egyesült Királyságba, Skandináviába és Franciaországba értékesítenek.

Az olaszok szorítják le a téli árakat

„Olaszország télen komoly versenytársunk a német piacon, emiatt folyamatos ártárgyalásokra kényszerülünk a vevőinkkel. Az olaszok csomós retket kínálak, és csak ritkán fordul elő, hogy időjárási vagy más okok miatt kifogynak belőle. Ilyenkor mi gyorsan kihasználjuk a kínálkozó lehetőséget. Marokkóból és Izraelből is érkezik még konkurens retek, ám ez lédig áru” – magyaráz John Grootscholten. A holland kertészetben most csomózzák a 10 hete vetett növényeket. „Kicsit gyengébben fejlettek, viszonylag kevés volt a napfényes óra ezen a télen…” – jegyzi meg a szakember.

A holland retek vetésterülete hasonló a tavalyihoz. Az energiaárak növekedése nem változtatott rajta, mivel ez egy viszonylag szerény hőigényű, gyorsan fejlődő növény. Igaz, a haszon is sokkal kisebb rajta, mint más zöldségeken vagy a virágokon. A kertész már a nyarat várja, amikor még gyorsabban fejlődik a retek, és nagyobb rá a kereslet is. Főként, hogy most már az ára is magasabb ilyenkor, mint néhány éve. „Tavaly a holland zöldség-gyümölcs piac árbevétele három százalékkal bővült a statisztikák szerint. Ha ez a növekedés folytatódik, akkor abból a retek is profitálni fog” – összegzi a megkérdezett szakember.