Vigyázat: Argentína is a búzaterület növelésére készül

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 30.

Mivel decembertől március közepéig aszály tombolt Argentínában, a betakarítandó szójától és kukoricától is gyenge termést várnak idén a gazdák, ami azt jelenti, hogy meglehetősen rossz anyagi helyzetben lesznek 2023 folyamán. A helyzet nyertese itt is a búza és a szója lehet.

argentin kukorica
A kukorica kudarca itt is a búzát helyezi előtérbe (forrás: lemonde.fr)

Zajlik a kukoricabetakarítás

A több hónapos aszályt követően a kukorica vágása 15-18 százalékos készültségben van a dél-amerikai országban. Az első adatok alapján bizonytalan a termésbecslés, hiszen a legrosszabb állapotú területeken indulnak meg először a kombájnok. Ezt figyelembe véve 36 millió tonnára tehető az idei termés. Jövőre viszont már 54 millió tonnát várnak az elemzők 7 millió hektárról. A termelők anyagi helyzete miatt nem valószínű a területnövekedés. A szója termelési költsége csaknem fele a kukoricáénak, így sokan választják majd inkább ezt a növényt. (És ennek termése idén „csak” 10 százalékkal csökkent az aszályban.)

A kukorica idei exportja legfeljebb 25 millió tonna lehet, míg jövőre 38 tonnára emelkedhet (+52%).

A májusi esőket várva

Az előző, aszályos szezonban csak 12,5 millió tonna búzát takarítottak be Argentínában 5,35 millió hektárról, de a júniusban elvetendő búzától már ismét 19,5 millió tonnát remélnek az elemzők, ami nemcsak a jobb hozamoknak, de a termőterület emelkedésének is köszönhető (6,5 millió hektár). Az átlagos terméshozam 3 tonna lehet egy hektáron, ami még mindig alacsonyabb lenne, mint ami a hosszú évek trendjének megfelel.

Pillanatnyilag a búzának szánt terület negyede-ötöde számít vízhiányosnak, extrém esetben a 6,5 millió hektár bevetése sem valósul meg teljesen, holott ez a növény kis befektetéssel is nyereséges. Az elemzők szerint az idei januári betakarítási eredményhez képest a következő aratáskor 20 százalékkal nagyobb nyereséggel számolhatnak a gazdák, mivel a terményárak 7-8 százalékos csökkenését (2023 vs 2024 januári tőzsdei árak alapján) messze felülmúlja a termelési költségek mintegy 36 százalékos esése.

Míg a mostani termésből csak szűk 6 millió tonna búza exportjára futja, addig jövőre több mint dupla mennyiség, 13,7 millió tonna is útra kelhet a becslések szerint. Argentína elsősorban Indonéziába, Afrikába és Brazíliába szállít búzát.

Árpából 2,3 millió tonnát tud az ország exportálni a legutóbbi betakarítás után, a következő szezonban pedig 2,6 millió tonnát. A szerény növekedés oka az, hogy a növény termőterülete várhatóan 1,2 millió hektárral csökken. Ennek leginkább a jövedelmezőség az oka. A búzával a területért versengő kalászos legutóbb 15 százalékkal kisebb nyereséget termelt, mint a kenyérgabona, és a jövedelemtermelő képessége a következő szezonban is legalább 7 százalékkal elmarad a rivális kalászosétól. Így azok, akik nem a saját állatállományuknak, hanem a piacra termelnek, habozás nélkül a búza mellett teszik le a voksukat.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Az aszályt meglovagolva hódítana egy génmódosított búza.