fbpx

Tovább csökken a műtrágya ára, és az eső is megérkezett

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 27.

A második fejtrágyázás legnagyobb akadálya már nem a nitrogén ára volt, hanem az aszály. Most minden szempontból javul a helyzet.

MAS
A mészammon-salétrom ára is esett (forrás: L.A.T.)

A német importkikötőkben tovább csökkent a karbamid és a mészammon-salétrom (MAS) ára. (Lásd korábbi cikkünket: Olcsóbb lesz a műtrágya áprilisban). A magyarországi árak sem rosszak, és jobbak is lehetnének, ha nem lenne ennyire gyenge az euró a dollárral szemben, a forint pedig az euróval szemben.

Biztató jelek a műtrágyapiacon

Magyarországon most 101 ezer forint körül vásárolható a 27%-os ammónium-nitrát tonnája, míg a karbamidé nagyjából 168 ezer forint. Mi vel az európai árak csökkenést mutatnak, Olaf Zinke azt valószínűsíti, hogy májusban tovább fog mérséklődni a nitrogénműtrágyák ára, optimista helyzetben a foszforé is.

Ugyanis április végén a német importkikötőkbe érkező karbamidért egyik hétről a másikra 10 euróval kevesebbet kellett fizetniük a vevőknek, 440 euró helyett 430-at. A mészammon-salétromért is kevesebbet kértek a beszállítók, tonnánként 300 eurót, ami szerényebb, 5 eurós árcsökkenést jelent egy hét leforgása alatt. Nem változott viszont az UAN-oldat ára, ahogy foszforé (DAP) sem. A kálisóért pedig 5 euróval még többet is kértek, ami szembe ment az egyéb nagy felhasználók piacain megfigyelt ártrenddel, így az itt 340 euró lett.

Talajnedvesség kedden (forrás: Met.hu)

Megjött az eső is

Magyarországon továbbra is szerény a műtrágyák iránti kereslet, noha a nitrogént valójában már nem lehet drágának mondani. Az áprilisi időjárás azonban elbizonytalanította a termelőket. Ha nem esik az eső, nincs értelme trágyázni. A második fejtárgya kiadása tehát a csapadék érkezésén múlott, ami most sokfelé megérkezett. A Duna-Tisza köze azonban továbbra is aszálytól szenved.

talajnedvesség
Talajnedvesség kedden (forrás: Met.hu)