fbpx

Spórolós gazdasági környezetben is sikeres a DélKerTÉSZ

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 28.

Az eddiginél is erőteljesebb az a trend, hogy csak az akciók tudnak lényeges elmozdulást hozni a fogyasztásban – érzékeli a DélKerTÉSZ. A termelői szövetkezet ebben a „spórolós időszakban” is sikeres a zöldségpiacon.

DélKerTÉSZ paprika
Bel- és külföldön is növelte bevételeit a DélKerTÉSZ (fotó: Horizont Média)

Nőttek a bevételek

A tavalyi szezonban az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ-nek sikerült növekedési pályán maradnia, pedig a gazdasági környezet nem kedvezett ennek. „A szövetkezet 2023-ban 63 ezer tonna zöldséget értékesített, ami 25 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A frisspiaci termékek 50 százaléka paprikaféle, 46 százaléka paradicsom, a többi pedig többek között uborka vagy káposztaféle volt. A zöldség és gyümölcs értékesítéséből származó árbevétel majdnem 22 milliárd forintra rúgott 2023-ban, ez éves szinten 4 milliárd forintos, azaz 22 százalékos növekedést jelent” – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

A jelenlegi gazdasági helyzet miatt egész Európában jellemző, hogy spórolnak a fogyasztók. A magyar vásárlók továbbra is árérzékenyek, csak az akciók tudnak lényeges elmozdulást hozni a fogyasztásban. A DélKerTÉSZ célja, hogy minél több fogyasztót elérjen, ennek érdekében saját fizikai és online bolttal is megjelenik a piacon. A webshop júniusban indul el, és még idén megnyílik egy szentesi mintabolt is.

Folyamatosan fejlesztenek

A szövetkezet folyamatos beruházással igyekszik megőrizni a versenyképességét. A több mint 10 ezer négyzetméteres logisztikai csarnok közel 3 milliárd forintból épült fel. Ebben többek között csomagolóüzem és hűtőház van, a raktározást pedig a jövőben robotizáció is segíti. Emellett a termelést is felkészítik a klímaváltozásra. A növényházakban megfelelő szellőztetésre, árnyékolásra, automata öntözőberendezésekre van szükség, és lassan már Magyarországon is felmerül az igény a hűtésre.

Az utóbbi időkben egyre nagyobb terméskiesést okoznak a növényi vírusok, ezekkel szemben ellenállóbb fajtákra van szükség. A DélKerTÉSZ folyamatosan végez fajta- és technológiai kísérleteket a növények tesztelése érdekében.