fbpx

Harmadával eshet az ausztrál búzaexport

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 29.

Még messze van a déli féltekén az aratás, de a meteorológusok szerint Ausztrália aszályos második félévre számíthat, így a várható hozamok 2,26 t/ha körül alakulhatnak. Lényegesen kevesebb búza és árpa hagyhatja el az országot a betakarítás után.

búza télen
Eddig jó csapadékviszonyok mellett fejlődött az ausztrál búza, a tenyészidőszak vége a kockázatosabb (fotó: Horizont Média)

Eddig volt jó

Ausztráliában a tenyészidőszak első három hónapjában kedvező volt az időjárás az őszi kalászosok fejlődéséhez. A szakemberek inkább az év második felében érkező El Niño hatásától tartanak, ami szárazabb időjárást hoz. Az előző három évben a La Niña uralta a térség időjárását, ami sorozatosan kiváló termést hozott az országnak. Ezt idén semmi esély megismételni, visszatérnek az alacsonyabb átlaghozamok. A tavalyi 3 tonnás átlag után 2,26 tonna várható hektáronként.

Árpa és búza

A negyedével kisebb hozamok mellett a termőterületben is van egy kicsi zsugorodás. Az előrejelzések szerint a búzából 29 millió tonnát takaríthatnak be idén, bő 10 millió tonnával kevesebbet a tavalyi rekordnál (-26%). Ez a hosszú távú átlagnál még mindig valamivel jobb lenne. Az ország a tavalyi 31 millió tonnás búzaexport után idén vélhetően 21 millió tonnát (-32%) indíthat útnak – leginkább Kína felé.

A becsült árpatermés bő 14 millió tonnáról 10 millió tonnára csökkenhet (-29%), ezzel párhuzamosan a kivitel 7,5-ről 5,5 millió tonnára (-26%). Ezt a gabonát leginkább Szaúd-Arábia vásárolja fel.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Ausztrália idén sokkal kevesebb repcét termel.