fbpx

Egyiptom még Afrikában sem versenyképes a holland hagymával

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 28.

Április elején, a hathónapos kiviteli tilalom után bőséges mennyiséggel indult el az egyiptomi hagyma értékesítési kampánya. Csakhogy a nyugat-afrikai piacon egy legyőzhetetlen ellenfélbe botlottak: Hollandiába.

hagymás zsákok
Sok hagyma termett Egyiptomban, de a holland kínálat ennél is nagyobb
(forrás: static.libertyprim.com)

Hathónapos tilalom után

Az egyiptomi hagymaexport hosszú tilalma miatt egy érezhető kínálati űr keletkezett a piacon, amit most sikeresen igyekeznek betölteni az egyiptomi kereskedők. „Esetünkben elsősorban Kanadából és Európából érkezik megkeresés. Az árak instabilitásától eltekintve ebben a szezonban nincsenek értékesítési gondok” – mondja Mina Antoni, a E2M exportőr cég vezérigazgatója.

Egyiptom és Hollandia heves versenyben állnak egymással a nyugat-afrikai piacokért. „Nyugat-afrikai áraink most alacsonyabbak, mint az előző szezonban voltak, de még így sem tudunk érdemi mennyiséggel megjelenni ebben a térségben, ahol a holland hagyma az olcsóbb” – magyaráz a cégvezető. Ez különösen igaz a mauritániai piacra, ahol nagy mennyiségben fogyasztanak hagymát.

Nagy exportőrök

Egyiptomban a 2023-ban tapasztalt hiány és magas árak következtében megnőtt a hagymatermesztési kedv, és bővült a növény területe. Helyi becslések szerint a mennyiségek nem nőttek ezzel egyenes arányban, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt csökkentek a hozamok. A 3 millió tonnás mennyiségből így is több mint egymillió tonna juthat a külpiacokra.

Egyiptom a világ ötödik legnagyobb hagymaexportőre, a 2022. évi betakarítás után 128 ezer tonna hagymát szállítottak az EU piacára is. A világ első számú exportőre Hollandia, amelyik négyszer több bevételt generál a hagyma eladásából, mint Egyiptom. Európán belül a hollandok, a britek és a németek vásárolják a legtöbb a hagymát, de értékben a németek fizetnek a legtöbbet érte.