fbpx

Spóroljon napraforgóinkkal!

Írta: - 2022 február 11. -Hirdetés

Korán betakarítható hibridjeink nem igényelnek állományszárítást.

A hazai napraforgó-termesztés sikereit bizonyítják az elmúlt években feljegyzett 3 tonna/hektár körüli országos termésátlagok. Ennek alapján már biztonsággal és kiszámítható jövedelmezőséggel termesztett kultúráról beszélhetünk. Cégünk lépést tart a napraforgópiacon tapasztalható elvárásokkal, és a sikerekhez gondosan válogatott, korszerű hibridekből álló kínálattal igyekszünk hozzájárulni, amelyek szélsőséges időjárási körülmények között is képesek a magas termésmennyiséget ötvözni a termésstabilitással.

Fontos, hogy a rendszeresen megjelenő napraforgó-betegségeknek ellenálló, jó stressztűrő képességű típusokat hozzunk létre, melyeket használva kisebb növényvédőszer-terheléssel is egészséges marad az állomány. A gyomirtószer-rezisztens hibridek gyommentesítése nagy biztonsággal, hatékonyan elvégezhető, és a nehezen irtható gyomnövények ellen is megoldást nyújt. A nagy termés és magas olajtartalom mellett természetesen a magas olajsavtartalom is a nemesítési célok között szerepel.

Ezeket a szempontokat tükrözi a SAATEN-UNION portfóliója.

tavaszi katalógus SU

Cégünk elkötelezett a modern, herbicidrezisztens napraforgók mellett, ezt tükrözi szulfonil-urea-rezisztens kínálatunk is. Ennek következő generációja, az ALEXA SU és a DAVERO SU is tökéletes alternatívát kínál azon gazdálkodó partnereinknek, akiknél az évelő kétszikűek, főleg az acat és a szulák okoz gyomosodási problémát. Mindkét hibrid szádorrezisztens, emellett jó lisztharmat-, fóma- és szklerotínia-ellenállósággal rendelkezik.

Az ALEXA SU középkorai érésű hibrid kompakt, alacsony habitussal, amihez bókoló tányérállás társul. A hibrid a főbb napraforgó-betegségekre nem érzékeny, fóma- és szklerotínia-ellenállósággal és szádorrezisztenciával rendelkezik az A–E rasszokra. Kisméretű, homogén növényállományával még a kisebb gépparkkal rendelkező gazdaságok is könnyen boldogulnak. Korán betakarítható, így állományszárításra nincs szükség, ezzel pénzt és időt megtakarítva a gazdáknak.

A DAVERO SU középérésű hibrid, melynek növényei tetszetős, homogén állományt képeznek, közepesen magasra nőnek, bókoló tányérállásúak, a száruk mégis stabil marad, megdőlésre nem hajlamosak. A hibrid kiemelkedő kompenzációs képessége eredményeként nincs szükség a sűrítésére, így vetését hektáronként 52–55 ezer tő sűrűséggel ajánljuk, főleg intenzív körülmények közé.

A hagyományosan erős piaci pozíciójú magas olajsavas Clearfield-napraforgóhibrideket kereső partnereink számára ajánljuk DUET CL (HO) napraforgónkat. A DUET CL korai virágzású, középkorai érésű, megkésett vetésekben is alkalmazható, az esetleges tőszámkiesést is jól kompenzáló Clearfield-hibrid. A növények alacsonyak, intenzív termőhelyeken középmagasak, erős szárúak, érésben mérsékelten bókolnak, valamint jellemzően nagy ezerkaszat-tömegű termést érlelnek. A hibrid mérsékelt sűrítésre jó és intenzív körülmények között pozitívan reagál, ezért az ilyen helyekre a hektáronkénti 58 ezres termőtő vetésnormát javasoljuk alkalmazni. Betegség-ellenállósága kiváló, termőképessége és olajtartalma is stabilan magas.

Ne feledje, korán betakarítható napraforgóinkat, mint a DUET CL és az ALEXA SU, nem szükséges deszikkálni.

A rendkívüli szárszilárdsággal és remek olajtartalommal rendelkező Clearfield-napraforgóink kínálatát 2019 óta gazdagítja a DRIVER CL. Középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú hibrid, melyre a stabilan magas és megbízható terméspotenciál mellett ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Vetését hektáronként 52–55 ezer tő sűrűséggel ajánljuk. Kifejezetten egészséges típus, amelynek használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között vagy gyengébb adottságú területeken. A betegségeknek ellenálló, egészséges növényállomány betakarítása még a kisebb gazdaságoknak sem jelent gondot.

A CARRERA CL PLUS a megfelelő választás, ha olyan hibridet keres, amely nem érzékeny az évjárati szélsőségekre és mindig kiemelkedően teljesít. Növényei igen erősek, a hibrid kirobbanóan gyors kezdeti fejlődésével kiemelkedő teljesítményt nyújt száraz, aszályos évjáratokban is, és korán takarást biztosít a gyomkonkurenciával szemben. Herbicidtoleranciájának, szádorrezisztenciájának, nagy kaszattermésének, homogén növényállományának köszönhetően biztonsággal termeszthető az ország bármely régiójában. A tőszámsűrítésre rendkívül jól reagál, így bátran vethetjük hektáronként 60–65 ezres tőszámmal.

A SAATEN-UNION átfogó kísérleteire és üzemi tapasztalataira támaszkodva hibridspecifikus technológiai javaslatokkal, a helyes vetőmagnormában, tőszámhasználatban és a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segíti a termelőket abban, hogy nagy mennyiségű és kiváló minőségű termést tudjanak betakarítani.

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu