fbpx

Nincs pénz: egymást érik a mezőgépek a kereskedők udvarán

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 04.

Két év alatt átlagosan negyedével drágultak a mezőgazdasági gépek Németországban, ami meglátszik az eladásokban: nem akarnak vásárolni a gazdák. Hazánkban is visszaesett az értékesített darabszám, sőt, a forgalmazott érték is.

traktor szántóföld
Idén inkább nem vásároltak a német gazdák sem (forrás: oecd.org)

A német statisztikai hivatal adatai szerint az utóbbi két évben mintegy 25 százalékkal drágultak a mezőgazdasági gépek, művelőeszközök. Normál években ilyentájt már üresek a kereskedők udvarai, most azonban zsúfolásig teltek: nem tudták eladni a masinákat. Az ok nyilvánvaló: miközben a gazdálkodás termelési költségei elszálltak, a mezőgazdasági termékek ára a mélybe zuhant. Hitelt sem tudnak felvenni a termelők, mivel az infláció ezek kamatát is megemelte. Így jobb híján elhalasztották a gépvásárlásokat.

Így szabadult el a pokol

2021-ben, a Corona-vírusból magához térő kereslet nagyszabású rendelésekre késztette a gépkereskedőket. A gyártás és a szállítás hosszú ideig tartó akadozása is azzal a tanulsággal járt, hogy jobb, ha alaposan bekészleteznek. Plusz ekkora a mezőgazdaságban is rengeteg elköltésre váró pénz halmozódott fel. Mindenki abban hitt, hogy 2022-ben helyreáll a világ rendje. Ekkor azonban kitört az orosz-ukrán háború, és elmosta a reményeket. Ismét megbomlottak a szállítási útvonalak, és most elszabadult az infláció is. Utóbbi éppen azért, mert eleinte még jóval több pénz volt a zsebekben, mint amire a kínálat reagálni tudott. Mostanra fordult a kocka: a jelenlegi vásárlóerő már nincs összhangban az elkészült gépek gyártási költségeivel.

Megtorpantak az eladások

A kombájnok két év alatt 25 százalékkal lettek drágábbak Németországban, a tavalyi évhez mérten 11 százalékkal. Hazánkban is ugyanilyen mértékű drágulást láttunk. A traktorok pedig 2023 első felében bő 40 százalékkal, a vontatott permetezők 88 százalékkal(!) voltak drágábbak, mint 2022-ben. Ennek megfelelően a Magyarországon eladott mezőgépek száma is bezuhant. Annyira, hogy a drágulás ellenére a második negyedév már a gépértékesítésből befolyt összegben is visszaesést hozott. (Lásd: Fogy a pénz, csökken a mezőgépforgalom.)

Németországban iparági mérések szerint a 2016-os év eladási színvonalához tért vissza a piac. Ennek ellenére a mezőgépgyártás még mindig sikerágazatnak mondhatja magát: a gyárak a bevételek növekedéséről számolnak be. 2023 egészében várhatóan több mint 12 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak a németországi üzemek, a traktorgyártás bevételei kétszemjegyű növekedést produkálnak. Ennek legfőbb oka, hogy az idei év elején még optimista volt a piac. Az első negyedévben minden géptípusból többet rendeltek a kereskedők, legyen az talajművelő eszköz, műtrágyaszóró, permetezőgép vagy kombájn. Mostanra azonban mindenki elbizonytalanodott. Az eladatlan gépek azt vetítik előre, hogy a 2024. év már gyenge rendelésállománnyal fog indítani.