fbpx

A lassan melegedő idő piacot teremt a magyar szamócának

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 23.

A hazai szamóca érése pár napos késésben van a szokásosnál hűvösebb, de nem kifejezetten hideg tavaszi időjárás miatt – írja a FruitVeB. A nagybani piacon már számos termelő árulja portékáját, de összességében még lényegesen kevesebb áru van a piacon a megszokottnál.

eper
Kevés most a konkurens áru a hazai piacon (forrás: gyongyostv.hu)

Már a magyar, hidegfóliás eprek vannak a piacon

Az állományok állapota kifejezetten jó, fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén. A fűtött termesztés a vége felé közeledik, de Magyarországon az üvegházi és a fűtött termesztés mindössze pár tíz hektárt jelent, ami a bőven 800 hektár feletti teljes területet tekintve nem meghatározó. (Ráadásul a gázfűtéses létesítmények jó részében idén nem is kezdték meg a termesztést a szokott időben, inkább hideghajtatásra álltak át.) Bár a spanyol és görög tételek miatt jelentkezett némi importnyomás, összességében jó áron, nagy kereslet mellett értékesítették a fűtött termelésből származó epret a hazai termesztők.

A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, ami azt jelenti, hogy nagy árutömeg még nincs a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca. Ennek ára a nagybani piacon jellemzően 3000 Ft/kg körül alakul, és érdekesség, hogy mivel idén a mediterrán térség „megfázott”, alig van importnyomás – átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 Ft/kg környékére drágult vissza a korábbi 1200 Ft/kg környéki szintről.

A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget, és erre a jó kondícióban lévő állományok miatt az idén vélhetően a továbbiakban sem lehet majd panasz.

Bővülő állománynagyság

A sikeres telepítési pályázatok miatt több új eperültetvény létesült, viszont ezek elsősorban ipari feldolgozásra termelnek majd, ami azt jelenti, hogy az innen származó termés nem fogja agyonnyomni a frisspiacot. A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak. A magyar szamócaexport volumene marginális (mindössze évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem a minél hosszabb hosszú pulton tarthatóság, hanem a zamat a fő szempont.

A tavalyi szezon az átlagosnál valamivel kisebb, nagyságrendileg 5000 tonna körüli termést hozott kifejezetten alacsony értékesítési árak mellett. A nemzetközi piaci helyzet alakulása miatt remélhetőleg az évi 3500 tonna körüli import kevésbé lesz meghatározó, és ha az időjárás csak lassan melegszik fel, vagyis nem csúszik össze a hidegfóliás és a szabadföldi állományok szedése, akkor a hazai termesztők jó idényt zárhatnak a jelenlegi, nagyon korai kilátások alapján.

Forrás: FruitVeB