Bezárás

Cargill Kontroll Aktív szerződés

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 04.

A világon a mezőgazdasági árupiacok állandó mozgásban vannak. A termények értékesítése egyre nagyobb kockázatot hordoz magában a változékony piacokon, így jelentős kockázatok mellett egyre összetettebb döntéseket kell meghozni. A Cargill Kontroll Aktív olyan terményárazási szerződéses megoldás, mely biztosítja az Ön számára a felfelé mozgó piac lehetőségeiből való részesedést, miközben az időzítést illetően a személyes kontroll az Ön kezében marad. A Kontroll Aktív szerződés megkötése esetén Ön meghatározza az úgynevezett küszöbszintet, mely elérése után Ön dönthet a szerződés beárazása mellett, így részesülve a magasabb piaci árszintből.

Milyen esetekben érdemes a Cargill Kontroll Aktív szerződést választania?

 • Amennyiben a betakarítást megelőzően a fix áras adás-vételi szerződés megkötése mellett dönt, de a betakarításig vagy akár a betakarítást követően is szeretne az esetleges magasabb piaci árakból részesülni.
 • Amennyiben betakarítást követően azonnali bevételre van szüksége, de értékesítés után is szeretne az esetleges magasabb piaci árakból részesülni.
 • Amennyiben betakarítást követően szerződik és nem áll módjában a termény tárolása, de értékesítés után is szeretne az esetleges magasabb piaci árakból részesülni.

Mik a Cargill Kontroll Aktív szerződés előnyei?

 • A szerződés védelmet nyújt az esetleges zuhanó piaci árakkal szemben.
 • A szerződéses lekötés ellenére akár egész évben szabadságot élvezhet a piaci árak érvényesítésénél.
 • Ön választja meg a küszöbszintet.
 • A küszöbszint elérését követően részesedhet a magasabb piaci árszintből.
 • A küszöbszint elérését követően a végső árazási döntés az Ön kezében van.
 • A világpiaci ármozgásokat még inkább követő ár-meghatározási lehetőség.

Mire érdemes figyelni a Cargill Kontroll Aktív szerződés megkötésekor?

 • Aktívan követnie kell a piaci mozgásokat annak érdekében, hogy jó döntést tudjon hozni a végső ár rögzítése kapcsán.
 • A végső terményár többek között a piaci árszinttől, az Ön által választott küszöbszinttől és a szerződés beárazásának időpontjától is függ.
 • Alaposan elemezze a terményértékesítéssel kapcsolatos terveit és elvárásait; alkalmazkodjon rugalmasan a kínálkozó értékesítési lehetőségekhez!

1. ESET

 

 

Az eladó a lejárat előtt be tudta árazni a szerződést, mivel a piaci ár a szerződéskötés időpontja után nagyon hamar elérte a küszöbárat.

Az eladó a legmagasabb piaci ár közelében hozta meg döntését, így a terményár módosító tétel (beárazáskori piaci árszint – küszöbár) igen jelentős mértékű lehet.

2. ESET

 

 

Az eladó a lejárat előtt be tudta árazni a szerződést, mivel a piaci ár a szerződéskötés időpontja után nagyon hamar elérte a küszöbárat. Az eladó a legmagasabb piaci ár utáni lemenő ágban még kivárt, így az egyes esethez képest időben később hozta meg döntését.

A terményár módosító tétel (beárazáskori piaci árszint – küszöbár) ebben az esetben is jelentős lehet, de mérsékeltebb.

3. ESET

 

 

Az eladó a lejárat előtt nem tudta beárazni a szerződést, mivel a piaci ár a szerződéskötés időpontja után egyszer sem érte el a küszöbárat. A szerződés így inaktív maradt, ezáltal terményár módosító tétel nem realizálható.