fbpx

A cirok gyomirtása sikerrel, kíméletesen

Írta: - 2024 március 18. -Hirdetés

A cirok termesztése a piaci igények növekedése és az éghajlati változások kedvezőtlen hatása miatt világszinten és Magyarországon is egyre jelentősebb. A bővülő vetőmagválaszték, az egyre nagyobb termőképesség és a jobb beltartalmi paraméterek mellett a termesztéstechnológia is fejlődött.

A cirok termésmennyiségét meghatározza a fejlődésének korai szakasza, ezért lényeges, hogy robbanásszerű kelést és konkurenciamentes (gyom- és rovarmentes) fejlődést tudjunk biztosítani. Ehhez nyújthat segítséget a Radistart® Gold, amely egy biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló is egyben. Az állományban használható RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer akár a növény teljes élettartama alatt segítheti a cirok abiotikus stressztényezők elleni védekezőképességének növelését, biostimulátorként pozitív hatása van a termés minőségi és mennyiségi paramétereire.

A cirok növényvédelme szempontjából a gyomnövények jelentik a legnagyobb kihívást, melyek nagy veszteséget okozhatnak tápanyag- és vízkonkurenciájukkal, valamint gyomos területen fokozottan kell számítanunk kórokozók és kártevők fellépésére is.

A cirokállományban igen veszélyesek az egyszikűek közül a kakaslábfű, muharfajok, köles és fenyércirok, a kétszikűek közül a parlagfű, a libatop- és disznóparéjfélék, a kövérporcsin, a kötöttebb területen pedig a csattanó maszlag, a szerbtövis vagy az árvakelésű napraforgó okozhatnak gondot.

Ha a cirok gyomirtására gondolunk, akkor nem elégedhetünk meg jó hatékonysággal, ügyelnünk kell a kíméletességre is! A gyomnövények irtásában az antidótumos csávázásnak is jelentősége van, hiszen nem mindegyik gyomirtó szer használható ilyen anyaggal csávázott vetőmagvak esetén.

Újabb lehetőséggel bővült a cirok gyomirtás eszköztára 2023-ban, a Successor® 600  gyomirtó szerrel.

A Successor® 600 (petoxamid 600 g/l) kíméletes gyomirtást tesz lehetővé, a kezelési fenológia szabadságát és a biztonságot hozza el a termelőnek a gyomirtás kapcsán, nem mellesleg a terbutilazin-mentes technológia alapját adja. Így egy újabb eszközzel szolgálja a termelőt a sikeres ciroktermesztés érdekében.

Felhasználási javaslat

A Successor® 600 gyomirtó szer a magról kelő egyszikűek és néhány sekélyen csírázó kétszikű ellen hatásos, preemergensen vagy posztemergensen is egyaránt 2 l/ha dózisban alkalmazható. Kijuttatásának időzítése szempontjából egy nagyobb csapadék (15-20 mm) várható érkezése vagy az egyszikűek kelése a meghatározó. Mivel a petoxamid levélen keresztül és a talajban, csírázásgátló módon is hat, bármelyik kijuttatási időpont eredményre vezet. Felhasználható Concep III antidótummal csávázott és antidótummal nem csávázott cirok kultúrákban is. Heves esőzés esetén, lazább talajokon a csávázószer képes lemosódni a magról és védtelenné tenni a kultúrát. Mivel a Successor® 600 antidótummal nem csávázott vetőmag esetén is kíméletes, így ilyen esetben is annak károsodástól és gyomoktól mentes fejlődését biztosítja. A gyomirtási spektrum teljessé tétele érdekében egyes kétszikű nagy magvú gyomok ellen kiegészítése szükséges.

gyomirtás cirokban
Successor® 600 gyomirtó szerrel preemergensen (2 l/ha) kezelt cirok, kétszikűirtó poszt kezeléssel kiegészítve (Mezőberény, 2023)

kezeletlen és kezelt cirok
Balra kezeletlen cirok, jobbra kétszikűirtóval kombinált Successor® 600 2 l/ha korai poszt (GKI Zsombó, 2023)

Egy másik opció a cirok gyommentesen tartására a Successor® TX gyomirtó szer. Két hatóanyaga (petoxamid és terbutilazin) együttes erővel dolgozik mind talajon, mind levélen keresztül, főként a magról kelő gyomnövények ellen.

preemergens cirokvédelem
Successor® TX gyomirtó szerrel preemergensen 4 l/ha dózisban kezelt cirok, kezelési hibával (Dalmand, 2023)

Mind a kísérletek, mind a nagyüzemi használat megerősítették, hogy a Successor® TX nagy biztonsággal alkalmazható különféle gyomviszonyok és talajtípusok esetén is. A kultúrnövényre nem fitotoxikus, a Successor® 600 gyomirtó szerhez hasonlóan felhasználható Concep III antidótummal csávázott és antidótummal nem csávázott cirok kultúrákban is.

Felhasználási javaslat

Az egyik lehetőség a preemergens védekezés a Successor® TX 4 l/ha dózisával, melynek sikerét a kezelést követően 2 héten belüli csapadék tudja garantálni.
A második lehetőség a tömeges gyomkeléskor elvégzett korai posztemergens kezelés (a cirok 1-3 leveles állapotáig), 3 l/ha dózisban. Ezt a technológiát akkor érdemes választani, ha a talaj állapota nem felel meg a preemergens kezeléshez, vagy tartósan száraz periódus esetén nem biztosított a bemosó csapadék.

A Successor® 600 és TX gyomirtó szerek használatának előnyei:

Rugalmas: egyaránt kijuttathatóak preemergensen és korai posztemergens időzítéssel is.
Kíméletes: alkalmazásuk esetén nem szükséges antidótumos vetőmag-csávázás.
Hatékony gyomirtás: a hatóanyagkombinációknak köszönhetően talajon és levélen keresztül is hatnak, kiemelkedően hosszú tartamhatást biztosítanak, a terület akár betakarításig gyommentes marad.
Bevált: évről-évre folyamatosan növekvő területen bizonyítanak, végleges engedélyokirattal használhatóak a kukorica mellett már a cirokban is.

www.fmcagro.hu

FMC