fbpx

Globális kitekintő – Fellélegezhet kissé a gabonapiac

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 13.

Ahol várták az esőt, ott jött végre valamennyi, ahol már elegük volt belőle, ott csökkent a csapadék intenzitása. A hőstresszt fagyok váltották, de az elemzők szerint így is enyhülhet a gabonapiaci feszültség.

eső
Az utolsó előtti pillanatban megérkezhet a csapadék (fotó: Horizont Média)

Az Egyesült Államok közép-nyugati részén, valamint középső és déli síkságain a heves esőzések késleltetik a vetést, de javítják a talajnedvességet, és a hűvösebb időjárás is kedvező a növények stresszmenetes fejlődéséhez. Délnyugaton javult a búzák állapota, másutt még mindig van vízhiány. A szórványos esők és a normál hőmérséklet a legjobbkor jött a vetéseknek.

Kanadában megérkezett az eső, amit már nagyon vártak, noha csúszást hoz a vetési munkák befejezésében. Alberta és nyugat-Saskatchewan egyes területei azonban szárazak maradtak.

Európa északi és nyugati részén a következő napokban esni fog, és jut némi égi áldás az EU keleti és déli területeire is. A magas páratartalom különösen Franciaországban és Nagy-Britanniában növény-egészégügyi kockázatokkal jár. Németországban az utóbbi napokban fagyok okoztak kárt a repcetermésben. (A repce Magyarországon is szenved az idei tavaszt jellemző hőmérsékleti hullámvasúttól. Sok virág nem termékenyült, a szemek kitelését vízhiány korlátozza.)

A Fekete-tenger térségében, a legtöbb búzatermő régióban továbbra is aszályba hajló az időjárás. A jövő hétre esőt és alacsonyabb hőmérsékletet várnak, helyenként fagyokkal.

Brazília déli részén, Rio Grande do Sul államban a heves esőzések áradásokat okoztak. A kieső szójatermést most 2 millió tonnára becsülik. Az esőzések a jövő héten is folytatódnak, és lassítják az aktuális mezőgazdasági munkákat. A középső régiókban a másodvetésű kukorica nehezen növekszik a száraz és meleg időjárásban.

Argentínában csökkent az esőzések intenzitása, és felgyorsult a szója betakarítása. A kukoricaszemek nedvességtartalma még nagyon magas. A jövő héten fagy várható, ami kedvezőbb növény- és talajállapotot hoz.

Ausztrália keleti részén rövid ideig tartó esőzések várhatók, ami kedvez az őszi búza és a repce vetésének. A következő hónapokban az El Niño helyét a La Niña veszi át, ami több csapadékot hoz.