fbpx

A tavaszi vetések kemény nyárnak néznek elébe

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 21.

A múlt éjszakai fagyokkal véget ért a csillagászati tél, mostantól melegebb időjárás jön. A földek felszáradtak, és május végére az esők is ritmust váltanak. A nyár már egészen más arcot fog mutatni.

kukorica július
Virágzáskor alighanem az optimálisnál szárazabb lesz az időjárás (fotó: Horizont Média)

Tegnap hajnal 4 óra 7 perckor delelt a Nap az egyenlítő felett, azaz csillagászati értelemben ekkor köszöntött be a tavasz – meglehetősen fagyos, Nógrád vármegye északi településein mínusz 6 fok alatti hideggel. Ezzel a nagyobb hidegbetörésektől el is búcsúzhatunk, a tavasz további része és a nyár már egészen más lesz.

Eltűnt a vízfelesleg

Az elmúlt hetekben a meleg és a böjti szelek kiszárították a korábban belvizes földeket. Az ország mezőgazdaságilag fontos részein már szinte mindenütt a kritikus 40% alá esett a hasznosítható víztartalom. Ezeken a területeken az elmúlt 30 napban csak 10-20 mm csapadék esett.

talajnedvesség
Forrás: met.hu

A tavasz még rendszeres esőket hoz

A hosszabb távú előrejelzések szerint az április a szokásosnál csapadékosabb és kissé melegebb lesz. Májusban már csak az ország nyugati fele kap az átlagosnál 5–10 mm csapadékkal többet, júniusban pedig teljesen átlagos időjárásunk lesz. A neheze július-augusztusban jön el. Északkelet-Magyarország mindkét hónapban 5–10 mm-rel a sokévi átlag alatt részesülhet csapadékban, míg az ország többi részében egy-egy ilyen nehéz hónap várható (lásd az ábrát).

csapadékanomália
Forrás: effis.jrc.ec.europa.eu

A szezon vége nehéz lesz

A jelek szerint az őszi vetésekkel minden rendben lesz aratásig, és a tavasziakra is szép hónapok várnak. A nyár azonban vízhiányosnak ígérkezik, a kukorica és a szója az optimálisnál kevesebb nedvességgel kell majd hogy beérje. Borsod vármegye napraforgó- és szójatáblái két hónapon át tartó, minimális esőt hozó időjárásra számíthatnak. Különösen az augusztust lesz nehéz átvészelni, mivel ekkor az egész országban az átlagosnál egy fokkal melegebb hőmérséklet lesz a jellemző.

Korábban ezt írtuk a márciusi időjárásról: Megúszhatjuk a tavaszi fagyot?